دانشجویان هنگام ارسال تقاضای پذیرش، اعلام می نمایند که خواهان دریافت بورسیه تحصیلی هستند. در این مورد دانشگاه، پرونده دانشجو را برای دریافت بورسیه تحصیلی مورد بررسی قرار می دهد و در صورت موافقت با درخواست دانشجو، میزان بورسیه تحصیلی و شرایط آن را در برگه پذیرش ابلاغ می نماید. دانشجویان می توانند، پس از پذیرش و شروع تحصیل برای سال های آینده و ترم های پیش رو از دانشگاه، تقاضای بورسیه تحصیلی نمایند. در این گونه موارد، وضعیت علمی دانشجو در دانشگاه، رضایت اساتید وی و ... تاثیر بسزایی در تعلق بورسیه تحصیلی به دانشجو دارند. در برخی از دانشگاه ها و در بعضی رشته های خاص، اساتید دارای بودجه های ویژه ای برای پروژه های خود هستند و باید بخشی از این بودجه را به دستیار آزمایشگاهی خود پرداخت نمایند. در این موارد دانشجو باید به دنبال استاد راهنمایی باشد که بودجه کافی را داشته و در زمینه تخصصی دانشجو به تحقیق و پژوهش مشغول باشد. در این مورد نیز بورسیه تحصیلی با موافقت دانشگاه به دانشجو تعلق می گیرد.
دریافت بورسیه تحصیلی در مراحل مختلفی انجام می شود به هرکدام از این مراحل خواهیم پرداخت:

مهمترین و اصلی ترین دغدغه بسیاری از افرادی که قصد ادامه تحصیل در خارج را دارند، انتخاب کشور است.در کشورهای مختلف و متفاوتی جهت اخذ کمک هزینه و بورسیه تحصیلی وجود دارد که متقاضیان باید با بررسی دقیق آن ها و کسب اطلاعات لازم از منابع مختلف مانند سایت دانشگاه ها، سفارتخانه آن کشور و دیگر منابع معتبر درخواست اخذ این کمک هزینه را از دانشگاه و آن کشور داشته باشند.

متقاضیان و علاقه مندان دریافت بورسیه تحصیلی، باید با برقراری ارتباط مستقیم با دانشگاه از طریق تماس تلفنی، ایمیل و یا سایت دانشگاه اطلاعات خود را در مورد دریافت بورسیه تحصیلی کامل کنند.
مهم ترین و اصلی ترین مرحله برای درخواست و دریافت بورسیه تحصیلی، داشتن اطلاعات کافی در مورد مدارک لازم دریافت بورسیه تحصیلی می باشد که به مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد:
یکی از فاکتورهای مهم که موجب می شود دانشگاهی به یک متقاضی بورسیه تحصیلی اختصاص دهد، انتخاب قبلی محل تحصیل متقاضی است. دانشگاه های هر کشور بر اساس استانداردهای جهانی، دانشگاه های طراز اول کشورها را می شناسند و در امتیاز بندی خود برای آن ها امتیاز ویژه ای قائل می باشند.
یکی دیگر از ملاک های بسیار تاثیر گذار در انتخاب فرد برای اختصاص دادن بورسیه تحصیلی، مقالات داخلی و خارجی فرد است. در صورتی که مقاله ای در مجلات بین المللی داشته باشند، شانس بیشتری برای دریافت بورسیه تحصیلی خواهند داشت.
در صورتی که فرد اختراعی را در کشور خود و یا دیگر کشورهای به ثبت رسانده باشد، این موضوع کمک خوبی جهت دریافت بورسیه تحصیلی خواهد داشت.
داشتن معدل بالای 17 نیز از دیگر فاکتورهای بسیار تاثیر گذار است. هر فردی در هر دانشگاهی که تحصیل کرده باید معدل بالایی داشته باشد تا بتواند بورسیه تحصیلی دریافت نماید.
داشتن نمره زبان خوب آیلتس یا تافل، یکی از موارد تاثیر گذار برای دریافت بورسیه تحصیلی است. این نمرات برای مقاطع تحصیلی مختلف، متفاوت است، اما به طور کلی تافل بالای 100 و آیلتس بالای 7 مورد نیاز است.
با داشتن توصیه نامه از اساتید و محققان برجسته کمک خوبی جهت دریافت بورسیه تحصیلی خواهید داشت.
این مورد مخصوصا برای دانشجویان مقطع دکترا بسیار مهم است. اگر می توانید با استادی در دانشگاه ارتباط بگیرید و موضوع تحقیقاتی خود را برای وی ارسال کنید. قطعا اگر موضوع شما به نظر استاد جالب و نو بیاید که در حیطه تحصیلی وی باشد، درخواست بورسیه تحصیلی برای شما از دانشگاه ارائه می دهد.
اگر فردی مدارک شرکت در دوره ها و کنفرانس های علمی و آموزشی داشته باشد و علاقه خود را به رشته درخواستی وی نشان دهد، این مورد در روند پذیرش بورسیه تحصیلی تاثیر گذار خواهد بود.
سن متقاضی برای دوره های تحصیلی مختلف، متفاوت می باشد. نباید بین مقطع های تحصیلیتان فاصله ای بیفتد، مگر این که دلیل قانع کننده ای داشته باشید. اگر فاصله ای بین مقطع های تحصیلتان نیفتد، شانس خوبی برای دریافت بورسیه تحصیلی خواهید داشت.
نکته مهم: سعی کنید از سفارت کشوری که قصد درخواست بورسیه تحصیلی از دانشگاه های آن را دارید مشاوره بگیرید و مراحل کامل آن را بپرسید.
دریافت بورسیه تحصیلی در کشورهای خارجی مراحل و شرایط سختی دارد. اگر کارهای تحقیقاتی انجام داده اید و کتاب نوشته اید و مقاله به چاپ رسانده اید می تواند یک رزومه قوی و خوب برای شما به شمار رود. اگر توانسته اید اختراعی را به ثبت برسانید و عرضه کرده باشید هم می توانید بورسیه تحصیلی دانشگاه های خارجی را بدست آورید. مراحل دریافت بورسیه تحصیلی بیشتر به حوصله و دقت شما نیاز دارد. اگر بتوانید مدارک مورد نیاز را به همراه رزومه ترجمه شده خود در موعد مقرر به دانشگاه برسانید، می توانید پذیرش دانشگاه را بگیرید. لازم به ذکر است، دانشگاهی را انتخاب کنید که در حیطه تخصص شما باشد و همچنین به شما نیاز داشته باشند.