تحصیل پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه

تحصیل پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه

تحصیل پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه یکی از راه های مهاجرت به ترکیه است و مورد توجه بسیاری از متقاضیان ایرانی قرار گرفته که قصد تحصیل در خارج از کشور را دارند. این اتفاق دلایل بسیاری دارد که از مهمترین آنها می توان به نزدیکی مسافت، امکان سفر به ترکیه بدون ویزا، بالا بودن سطح علمی دانشگاه های ترکیه و اعطای مدرک بین المللی، نزدیک بودن فرهنگ دو کشور و پایین بودن هزینه های تحصیل و زندگی در ترکیه نسبت به سایر کشورها اشاره کرد.

سیستم آموزشی ترکیه

دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی ترکیه در هر سال تحصیلی موظف به پذیرش سهمیه ای بیشتر از 4000 دانشجوی خارجی هستند. در سال های گذشته مرکز گزینش دانشجویی ترکیه آزمونی به نام YOS برگزار کرد که برای دانشجویان خارجی اجرا می شود. این آزمون هر ساله در ماه آپریل به طور همزمان برگزار می شد، ولی چند سالی است که هر دانشگاه جداگانه برای برگزاری این آزمون اقدام می کند. سیستم آموزشی دانشگاه های ترکیه مانند سیستم آموزشی آمریکا است و واحد های درسی به صورت ترمی واحدی ارائه می شود. زبان تحصیل در دانشگاه های ترکیه، ترکی است، اما از زبان های انگلیسی، فرانسه و یا آلمانی نیز استفاده می شود. زمان شروع تحصیل در دانشگاه ها تقریبا مانند دانشگاه های ایران است و بدین ترتیب است که شروع ترم فصل پاییز از ماه سپتامبر آغاز و تا ماه ژانویه ادامه دارد و ترم فصل بهار از ماه فوریه آغاز و در ماه ژوئن به پایان خواهد رسید و ترم های فصل تابستان از ماه جولای تا ماه آگوست خواهد بود. طی دهه گذشته تاکنون دانشگاه های ترکیه اعتبار علمی بالایی در جامعه های بین المللی کسب کرده اند.

مقاطع تحصیلی دانشگاهی ترکیه

دوره های تحصیلی در ترکیه تقریبا شبیه به دوره های تحصیلی در ایران است که به صورت زیر می باشند:
 
On Lisans Diplomasi: معادل سال یازدهم و دوازدهم در ایران است و مدت زمان دریافت این مدرک 2 تا 3 سال طول می کشد.
 
Lisans Diplomasi: معادل مقطع لیسانس در ایران است که شامل چهار سال تحصیل و گذراندن حداقل 147 واحد است.
 
Yuksek Lisans Diplomasi: معادل مقطع فوق لیسانس در ایران است و مدت زمان دریافت این مدرک 2 سال است که این 2 سال شامل یکسال درس و یکسال پایان نامه پژوهشی است.
 
Veterner Hekimligi Yuksek Lisans Diplomasi: شامل پنج سال تحصیل در رشته دامپزشکی بعد از دریافت مدرک دیپلم است.
 
Doktora: معادل مقطع دکترا در ایران است و مدت زمان دریافت این مدرک 3 تا 4 سال تحصیلی است. این دوره شامل یک تا دو سال کلاس درس و حداقل دو سال پژوهش است. برای دریافت مدرک باید پایان نامه دکترا و از پژوهشتان دفاع کنید.

تحصیل پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه (آزمون Yos)

متقاضیان ورود به دانشگاه های ترکیه باید در آزمونی به نام Yos شرکت کنند و پس از قبولی در این آزمون نسبت به انتخاب رشته اقدام نمایند. برای شرکت در این آزمون شرط سنی وجود ندارد و تمام دانش آموزانی که در سال آخر دبیرستان بوده و یا دارای دیپلم دوازده ساله هستند، اجازه شرکت در این آزمون را دارند. آزمون Yos دارای دو قسمت است که قسمت اول برای سنجش استعدادهای آموزشی پایه مانند هوش و استعداد تحصیلی، ریاضی، فیزیک، شیمی، زیست شناسی و جغرافیا است و شامل 80 سوال تستی 5 گزینه ای در مدت زمان 90 دقیقه به دو زبان انگلیسی و ترکی طراحی می شود. قسمت دوم این آزمون برای سنجش سطح اطلاعات متقاضی به زبان انگلیسی و ترکی طراحی شده و متقاضی با توجه به تسلط زبان ترکی نمره A,B,C خواهد گرفت. تعداد کمی از دانشگاه های ترکیه علاوه بر آزمون Yos، آزمونی به نام SAT دارند که به زبان انگلیسی برگزار می شود و متقاضیانی که قصد تحصیل پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه به زبان انگلیسی را دارند، می توانند با شرکت در آزمون SAT و گرفتن حداقل نمره مورد نظر در دانشگاههایی که این آزمون را برگزار می کنند پذیرش بگیرند و وارد دانشگاه شوند.

تحصیل پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه (دانشگاههای دولتی یا خصوصی)

دانشگاه های ترکیه به دو دسته دولتی و خصوصی تقسیم می شوند. هزینه تحصیل پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه بستگی به نوع دانشگاه دارد. بخش بیشتر بودجه دانشگاه های دولتی را دولت تامین می کند و بخاطر همین دلیل شهریه کمتری از دانشجویان دریافت می کنند. به همین خاطر تقاضا برای تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه زیاد است و هر سال رقابت شدیدی برای ورود به دانشگاه های دولتی ترکیه در جریان است. اما در مقابل دانشگاه های خصوصی به دولت ترکیه وابسته نیستند و به مراتب راحت تر می توان در این دانشگاه ها پذیرش تحصیلی دریافت کرد، ولی این اتفاق با هزینه های بالاتر امکان پذیر می باشد. از میان تمام دانشگاه های ترکیه تعداد 60 دانشگاه دولتی، 21 دانشگاه خصوصی و 1 دانشگاه ارتشی است.

تحصیل به زبان ترکی یا انگلیسی

تحصیل پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه بیشتر به زبان ترکی ارائه می شود و تعداد کمی از دانشگاه های ترکیه دوره های تحصیلی خود را به زبان انگلیسی ارائه می کنند. در صورتی که خواستار تحصیل به زبان انگلیسی هستید، باید مدرک آیلتس با نمره حداقل 5.5 به بالا را داشته باشید. اگر قصد تحصیل در ترکیه به زبان ترکی را دارید و به زبان ترکی آشنا نیستید، باید در دوره های یادگیری زبان که به مدت شش ماه طول می کشد، شرکت کنید و مدرک زبان ترکی را دریافت کنید.

دانشگاه های معتبر و برتر ترکیه

دانشگاه های کشور ترکیه که در رشته پزشکی و دندانپزشکی فعالیت می کنند، حدود 80 دانشگاه هستند که به برترین این دانشگاه ها خواهیم پرداخت:

Hacettepe Universitesi Dis Hekimligi Fakultesi

این دانشگاه در سال 1963 در شهر آنکارا تاسیس شد و در بخش دندانپزشکی فعالیت دارد.

Istanbul Universitesi Dis Hekimligi Fakultesi

این دانشگاه در شهر استانبول و در سال 1964 تاسیس شده است. این دانشگاه دارای 97 استاد، 12 دانشیار، 3 استادیار، 79 متخصص و 238 دستیار می باشد.

Ankara Universitesi Dis Hekimligi Fakultesi

این دانشگاه همزمان با دانشگاه Hacettepe تاسیس شد و به عنوان اولین موسسه دندانپزشکی آنکارا، در سال 1973 فعالیت عملی خود را آغاز کرد.

Ege Universitesi Dis Hekimligi Fakultesi

این دانشگاه در سال 1968 ساخته شد و تنها دانشکده دندانپزشکی در منطقه اژه است. از زمان ساخت این دانشگاه تا کنون حدودا تعداد 3317 دندانپزشک فارغ التحصیل شده اند.

Kocaeli Universitesi Dis Hekimligi Fakultesi

در سال 2006 این دانشگاه ساخته شده و دارای دو آزمایشگاه دانشجویی می باشد که این آزمایشگاه ها آزمایشگاه دندانپزشکی پروتز و آزمایشگاه فانتوم است.

Erciyes Universitesi Dis Hekimligi Fakultesi

دانشکده دندانپزشکی دانشگاه اروسیوس در سال 2001 تاسیس شد و در سال 2004، با 7 عضو هیات علمی و 4 دستیار پژوهشی، خدمات معاینه بالینی ارائه می دهد.

هزینه تحصیل پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه

هزینه تحصیل پزشکی در ترکیه در مقایسه با کیفیت دانشگاه های این کشور متفاوت است. هزینه سالانه در دانشگاه های دولتی ترکیه مبلغ 8000 لیر (1500 دلار آمریکا) می باشد و در دانشگاه خصوصی حدود 27000 تا 107000 لیر (5000-20000 دلار آمریکا) است. همچنین امکان اخذ بورسیه تحصیلی پزشکی ترکیه وجود دارد. لازم به ذکر است که فرد متقاضی تحصیل پزشکی در ترکیه باید مدرک دیپلم را گرفته باشد و نیازی به داشتن مدرک پیش دانشگاهی نیست. این مسئله به این معنی است که افراد زیر 18 سال نیز می توانند برای تحصیل پزشکی در ترکیه ثبت نام کنند.
 
برای هزینه زندگی در ترکیه، هزینه خوابگاه دانشجویی در ماه حدود 250 تا 500 لیر و هزینه اجاره آپارتمان در ماه حدود 500 تا 1300 لیر می تواند متفاوت باشد. برای هزینه های خورد و خوراک باید ماهی 250 تا 300 لیر کنار بگذارید (البته بسته به سبک زندگی شما این رقم می تواند متفاوت باشد). دانشجویان در ترکیه از تخفیف ویژه برای استفاده از حمل و نقل عمومی برخوردار هستند. همچنین برای لوازم و تجهیزات شخصی که باید دانشجو تهیه کند مبلغی بین 1000 تا 1500 لیر در سال باید هزینه کرد. (لازم به ذکر است بعضی از دانشگاه ها در ترکیه بصورت رایگان این امکانات را در اختیار دانشجو قرار می دهند). طبق آمارهای جدید هزینه تحصیل در دانشگاه های ترکیه به صورت زیر می باشد:
Istanbul Aydin Universitesi: هزینه دانشکده پزشکی 49.500 لیر و هزینه دانشکده دندانپزشکی 66.000 لیر می باشد.
Koc Universitesi: هزینه تحصیل در این دانشگاه برای رشته های پزشکی حدود 105.500 لیر است.
Acibadem Univeritesi: هزینه تحصیل در این دانشگاه مبلغ 96.800 لیر می باشد.
Okan Universitesi: هزینه دانشکده پزشکی 69.900 لیر و هزینه دانشکده دندانپزشکی 65.900 لیر می باشد.
Yeditepe Universitesi: هزینه دانشکده دندانپزشکی 74.750 لیر و هزینه دانشکده پزشکی 69.000 لیر است.
 
دیدگاه جدید
دیدگاه ها
کل دیدگاه های ثبت شده: 0