مهاجرت تحصیلی به کشوری که همیشه جای خاصی در تاریخ داشته و هماکنون نیز با موزهها، گالریها و زندگی شبانه پویا، فضایی ایدهآل برای لذت بردن از دوران تحصیل و زندگی دانشجویی است! کشوری که شهرهای مدرنی همچون برلین، مونیخ، هامبورگ و فرانکفورت را در خود دارد و بهعنوان مرکز مالی اروپا، برای کسانی که به دنبال فرصتهای شغلی در دنیای تجارت و اقتصاد است، چشمگیر به نظر میآید! بله، منظورمان آلمان است!
تحصیل در آلمان بهعنوان یکی از بهترین مقاصد تحصیلی دنیا، رویای بسیاری از دانشجویان بینالمللی است. این کشور با ارائه دانشگاههای معتبر، آموزش باکیفیت و شهریههای مقرونبهصرفه یا حتی رایگان، به یکی از محبوبترین گزینهها برای مهاجرت تحصیلی تبدیل شده است.
علاوه بر این، فرصتهای بینظیر برای کار و اقامت پس از فارغالتحصیلی، آلمان را به گزینهای جذاب برای افرادی که به دنبال آیندهای درخشان هستند، تبدیل میکند. اگر شما هم به فکر مهاجرت تحصیلی به آلمان هستید و میخواهید بدانید چگونه میتوان در این کشور پذیرش گرفت، شرایط زندگی و کار چگونه است و چه مزایایی در انتظارتان است، در ادامه با ما همراه باشید تا پاسخ تمامی سوالات خود را دریافت کنید.
آلمان با شهرهای زیبا و متنوع، بهدلیل کیفیت بالای آموزشی، همه ساله متقاضیان تحصیلی بینالمللی زیادی دارد. یعنی شما چه به دنبال تحصیل در رشتههای مهندسی، پزشکی، علوم انسانی یا تحصیل هنر در آلمان باشید، دانشگاههای آلمان با برنامههای متنوع به شما کمک میکنند تا آیندهای درخشان را پایهریزی کنید.
از دلایلی که مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل را برای متقاضیان جذاب میکند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
حالا از که مزایای تحصیل در آلمان را دیدید، بیایید کمی دقیقتر به این موضوع نگاه کنید و وارد جزئیات هر مقطع شوید!
بهطور معمول دوره تحصیل کارشناسی در آلمان 3 یا 4 سال (6 تا 8 ترم) طول میکشد. اگرچه شرایط مهاجرت تحصیلی به آلمان با یکدیگر متفاوت است، اما مهمترین آنها عبارتاند:
باتوجه به نوع دانشگاه و رشتهی تحصیلی، دانشجویان موفق به اخذ مدارک لیسانس هنر(BA)، لیسانس علوم (BSc) و لیسانس مهندسی (BEng) میشوند. پس از دریافت مدرک کارشناسی در آلمان (Bachelor)، امکان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد نیز وجود دارد که در ادامه شرایط مقاطع آن را خواهید خواند.
در مقطع ارشد به نسبت تحصیل لیسانس در آلمان، رشتههای متنوعتری ارائه میشود (خصوصا به زبان انگلیسی). به همین دلیل، آلمان میتواند گزینه خوبی برای تحصیلات تکمیلی باشد. مهمترین شرایط ادامه تحصیل ارشد در آلمان نیز مانند کارشناسی است با این تفاوت که باید مدرک لیسانس، توصیهنامه و سوابق شغلی یا مقاله (درصورت داشتن گپ تحصیلی) ارائه دهید.
دانشجویان رشتههای علوم پایه، ریاضیات، پزشکی و رشتههای مهندسی در آلمان، پس از پایان تحصیل، مدرک MSc (کارشناسی ارشد علوم) دریافت میکنند و فارغالتحصیلان رشتههای هنر، علوم انسانی، علوم اجتماعی و مدیریت، مدرک M.A را دریافت خواهند کرد.
تحصیل دکترا در آلمان بهاینصورت است که دو مسیر دکترای سنتی و دکترای ساختاریافته در دسترس متقاضیان است؛ تفاوت این دو مسیر به صورت زیر است:
لازم است بدانید شرایط اخذ پذیرش در مقطع دکترا آلمان کمی متفاوت و به شرح زیر است:
نکته خوشحالکننده این است که دانشجویان دکتری نیز میتوانند از فرصتهای کاری در حین تحصیل بهرهمند شوند. برخی از برنامهها نیز شامل قراردادهای پژوهشیست که حقوقی برای دانشجویان به همراه دارد.
شرایط درس خواندن در آلمان کمی با کشورهای دیگر مانند آمریکا و کانادا متفاوت است! برای مثال آمریکا محدودیت سنی خاصی ندارد و بدون مدرک زبان هم پذیرش انجام میشود اما شرایط تحصیل در آلمان به شرح زیر است:
اگر قصد دارید برای تحصیل در آلمان با دیپلم اقدام کنید، به مدرکی معادل گواهی صلاحیت ورود به دانشگاه (HZB) نیاز دارید. متقاضیان بینالمللی، از جمله ایرانیان، معمولاً ملزم به گذراندن دورهای یکساله به نام Studienkolleg (کالج) هستند. این دوره شامل دو ترم است و هدف آن آمادهسازی دانشجویان برای آزمون ارزیابی به نام FSP (Feststellungsprüfung) است.
پس از موفقیت در این آزمون، مدرک HZB به شما اعطا میشود که به عنوان مدرک ورود به دانشگاههای آلمان شناخته میشود. این مدرک به شما اجازه میدهد برای دانشگاههای آلمان درخواست پذیرش ارسال کنید و در صورت تأیید، تحصیل خود را آغاز کنید.
با این مسیر، متقاضیان میتوانند برای تحصیل در آلمان با دیپلم تجربی یا تحصیل در آلمان با دیپلم فنی حرفه ای نیز اقدام کنند و قبل از ورود به دانشگاه، با سیستم آموزشی و زبان آلمانی بیشتر آشنا شوند تا شانس موفقیت خود را در تحصیل افزایش دهند.
برای تحصیل در آلمان، دانشجویان بینالمللی باید توانایی تأمین مالی خود را نشان دهند. طبق قوانین، مبلغ تمکن مالی برای سال 2024 حداقل حدود 12,000 یورو (حدودا 934 یورو در ماه) است.
این مبلغ باید در یک حساب مسدودشده (Blocked Account) قرار داده شود تا به عنوان مدرکی برای سفارت جهت صدور ویزای دانشجویی ارائه گردد. درواقع با این کار تضمین میشود که دانشجو در طول اقامت خود در آلمان قادر به پرداخت هزینه مهاجرت تحصیلی به آلمان خواهد بود.
حداقل سن برای تحصیل در آلمان بهطور رسمی مشخص نشده اما برای ورود به دورههای مقدماتی کالج (Studienkolleg) بین 18 تا 23 سال مناسب است و برای مقطع کارشناسی معمولاً تا 26 سال توصیه میشود. این محدودیت سنی در مقطع کارشناسی ارشد نیز حداکثر تا 40 سال در نظر گرفته میشود. اگرچه افراد بالای این سن نیز موفق به پذیرش شدهاند، اما گرفتن ویزا پس از این شرایط سنی تحصیل در آلمان، ممکن است دشوارتر باشد.
گپ تحصیلی برای تحصیل در آلمان به موارد مختلفی بستگی دارد. معمولاً گپ تحصیلی بین 2 تا 3 سال برای شروع مقطع کارشناسی یا دورههای مقدماتی در نظر گرفته میشود. برای مقطع کارشناسی ارشد، گپ تحصیلی تا 5 سال پذیرفته میشود.
با این حال، داشتن گپ تحصیلی طولانی بهمنزله عدم پذیرش نیست. مهم این است که برای گپ تحصیلی خود دلیل منطقی و موجه ارائه کنید. بهعنوان مثال، اگر فاصله بین آخرین مدرک تحصیلی شما بیش از 6 سال باشد، میتوانید این فاصله را با ارائه سابقه کاری مرتبط، سرتیفیکیتهای تخصصی یا دورههای آموزشی توجیه کنید تا شانس پذیرش شما افزایش یابد. برای این امر میتوانید روی کمک کارشناسان حامی مهاجر کمک کنید.
شرط معدل برای تحصیل در آلمان بهطور کلی بسته به رشته، مقطع تحصیلی و دانشگاه متفاوت است اما بهطور کلی، حداقل معدل موردنیاز برای در تحصیل در آلمان، 14.5 الی 15 به بالاست (یعنی حدودا 2.5 از 5). توصیه میشود که قبل از اپلای، شرایط خاص هر دانشگاه و رشته را با کارشناسان حامی مهاجر بهصورت تخصصی بررسی کنید.
بهتر است بدانید که اغلب رشتههای تحصیل در مقطع کارشناسی در آلمان، به زبان آلمانی تدریس میشوند (البته دانشگاههایی هستند که برنامههای تحصیلی را به زبان انگلیسی نیز ارائه میکنند). معمولا برای تحصیل در رشتههایی که به زبان آلمانی تدریس میشوند، حداقل باید مدرک زبان سطح B2 یا C1 داشته باشید.
برخی مدارک زبان آلمانی که برای ارائه به سفارت و دانشگاههای آلمان معتبر هستند، عبارتاند از:
اما نگران نباشید! میدانیم که گرفتن مدرک B2 آلمانی کمی دشوار به نظر میرسد، پس اگر بخواهید در آلمان به انگلیسی درس بخوانید هم، امکانپذیر است. بیایید در ادامه این موارد را بررسی کنیم.
همانطور که گفته شد برنامههای تحصیلی به زبان انگلیسی نیز در دانشگاههای آلمان، ارائه میشود (به ویژه در مقاطع تحصیلات تکمیلی ارشد و دکتری). بنابراین دانشجویان بینالمللی که قصد ادامه تحصیل در آلمان به زبان انگلیسی را دارند، باید مدارک زیر را با حداقل نمره تعیین شده ارائه کنند:
دقت داشته باشید که مدرک زبان دولینگو برای آلمان معتبر نیست و مدرک PTE نیز بیشتر برای انگلستان قابل قبول است.
لازم است بدانید که تحصیل در آلمان بدون مدرک زبان، امکانپذیر نیست! یعنی شما نمیتوانید در آلمان بدون مدرک زبان مشغول به تحصیل شوید مگر اینکه سطح زبان خود را بالا ببرید و مدارک آلمانی یا انگلیسی گفته شده را دریافت کنید؛ زیرا آلمان برخلاف آمریکا، پذیرش مشروطه ندارد و دورههای آمادگی زبان ارائه نمیدهد!
باتوجه به دانشگاه، رشته و مقطع تحصیلی مورد نظرتان ممکن است مدارک دیگری هم از شما خواسته شود. حداقل مدارک مورد نیاز برای پذیرش و اخذ ویزای تحصیلی آلمان عبارتند از:
آلمان بهدلیل کمبود نیرویی که دارد، راه را برای دانشجویان بینالمللی باز کرده تا به موجب آن افراد متخصص برای بازار کار خود آموزش دهد. به همین دلیل اگر تمامی مسیر را درست پیش بروید، بهراحتی میتوانید در سریعترین زمان ممکن خود را در برلین، مونیخ یا هر شهر دیگری در این کشور ببینید! ما در حامی مهاجر صفر تا صد مسیر تحصیل در آلمان را با شما به شرح زیر پیش میرویم:
اما صبر کنید؛ این تمام خدماتمان نیست! ما مدارک موردنیازتان را نیز آماده کرده و آمادگی لازم را برای رفتن به سفارت در شما ایجاد میکنیم؛ میپرسید چگونه؟ پس همراهمان باشید.
در طول آمادهسازی مدارک نگارشی موردنیاز پروندهتان، حامی مهاجر در کنار شماست. همانطور که گفتیم اگر متقاضی گپ تحصیلی داشته باشد، باید مدارک قوی برای توجیه آن ارائه شود که گاها نیاز به مدارک نگارشی ویژهای در این مسیر است. تیم حامی مهاجر با داشتن کارشناسان حرفهای، نگارش و تنظیم تمامی مدارکی همچون CV، SOP، توصیهنامه و غیره شما را انجام میدهد.
اما این انتهای مسیرمان با شما نیست! زیرا پس از اپلای و دریافت پذیرش، برای دریافت ویزا نیز در کنارتان هستیم. بااینکه سفارت آلمان در ایران وجود دارد اما آمادهسازی متقاضی برای شرکت در مصاحبه با افسر و دریافت ویزای تحصیلی آلمان، با کمک کارشناسان ما انجام میشود.
بهطور کلی میتوان گفت نگران هزینه تحصیل در آلمان نباشید؛ زیرا چه به زبان انگلیسی و چه آلمانی قصد تحصیل در آلمان را داشته باشید، هزینهها برایتان رایگان است. این موضوع برای دانشگاههای دولتی صدق میکند که اکثر داوطلبان نیز موفق به ورود به این دانشگاهها میشوند.
یعنی اصلی ترین هزینههای تحصیل در آلمان بهشرح زیر است:
هزینه بررسی درخواست ویزا: هزینه ارزیابی درخواست ویزا بین 60 تا 75 یورو است و تاییدیه پرداخت این هزینه را باید هنگام مراجعه به سفارت آلمان، همراه خود داشته باشید.
هزینه تمکن مالی: مبلغ 12.000 یورو را باید بهعنوان تمکن مالی تحصیلی آلمان به سفارت ارائه دهید.
شهریه دانشگاه: اگر از دانشگاههای دولتی کشور آلمان پذیرش بگیرید، شهریه دانشگاه رایگان بوده و تنها هزینه پرداختی، هزینه (100 تا 350 یورو) برای تهیه کارت دانشجویی و semester ticket (حمل و نقل رایگان) دریافت میشود. شهریه دانشگاههای خصوصی نیز مبلغی حدودا بین 4,000 تا 10,000 یورو است.
باتوجه به اینکه اکثر دانشجویان بینالمللی از تحصیل رایگان در آلمان بهرهمند میشوند، نیازی به دریافت بورسیه تحصیلی رایگان آلمان نیست. البته این را هم باید بگوییم که اخذ بورسیه تحصیلی آلمان بهراحتی امکانپذیر نیست! اما بهطور کلی بورسیه DAAD سازمان تبادل علمی آلمان، دانشگاهی و بنیادها و سازمانهای خصوصی از جمله بورسیههای کشور آلمان هستند.
مدارک لازم برای بورسیه تحصیلی آلمان باید قوی باشد و نمرات زبان مناسب و گاهی اوقات تجربههای تحقیقاتی یا حرفهای مرتبط، موردنیاز است.
بعد از فارغالتحصیلی از دانشگاههای آلمان، شما میتوانید بهراحتی در این کشور اقامت داشته باشید. بهطور کلی، پس از فارغالتحصیلی، به شما اجازه داده میشود که تا 18 ماه در آلمان بمانید و به جستجوی کار بپردازید تا با پیدا کردن کار مناسب، ویزای خود را به کاری تبدیل کنید.
اگر شغل مناسب پیدا کنید و قرارداد کاری معتبر امضا کنید، میتوانید به اقامت بلندمدت یا ویزای کاری دست یابید.
فارغالتحصیلانی که در بهترین رشته های دانشگاهی در آلمان درس خواندهاند، معمولاً با بازار کار خوبی روبهرو هستند. آلمان، بهویژه در حوزههای مهندسی، فناوری، علوم طبیعی و پزشکی، تقاضای بالایی برای تخصصهای مختلف دارد. همچنین، بسیاری از شرکتهای بینالمللی در آلمان به دنبال جذب نیروی کار با تحصیلات عالی و مهارتهای زبان آلمانی و انگلیسی هستند.
با وجود این، رقابت در برخی رشتهها و مناطق ممکن است وجود داشته باشد، لذا تواناییهای حرفهای و تجربههای عملی میتواند در پیدا کردن شغل مناسب تأثیرگذار باشد.
پایانبندی
تحصیل آلمان تنها یک تجربه علمی نیست؛ بلکه فرصتی است برای ایجاد پایهای محکم در حرفه و زندگی آینده. با سیستم آموزشی پیشرو، فرصتهای گسترده برای تحقیق و نوآوری و بازار کاری پرتقاضا برای تخصصهای گوناگون، آلمان نهتنها مقصدی برای دانشاندوزی، بلکه پلی برای موفقیتهای بلندمدت شماست.
بنابراین انتخاب تحصیل در این کشور میتواند آغاز سفری باشد که به رشد شخصی و حرفهای شما منجر شود و درهای بیشماری از فرصتهای جهانی را به رویتان باز کند. پس همین حالا با حامی مهاجر تماس بگیرید تا مسیر موفقیت خود را آغاز کنید. تلفن تماس: 02148000957.
پیش از اینکه مسیر خود را برای تحصیل و زندگی در آلمان آغاز کنید، ممکن است سوالات زیادی در ذهن داشته باشید. در ادامه به پرتکرارترین سوالات درباره تحصیل در آلمان پاسخ دادهایم تا شما را برای این سفر مهم آماده کنیم.
اگرچه اغلب دانشگاههای دولتی آلمان برای اکثر رشتههای تحصیلی، شرط معدل در نظر میگیرد، اما میتوانید با نگارش انگیزه نامه (SOP) و رزومه قوی، اپلای در دانشگاههای خصوصی، درخواست برای دانشگاههای با معیار پایینتر در شهرهای کوچک و درخواست برای دانشگاههای علوم کاربردی، شانس خود را برای تحصیل در آلمان افزایش دهید؛ زیرا با رعایت شرایط ذکر شده، رقابت کمتری وجود دارد و تحصیل در آلمان با معدل پایین نیز عملی خواهد شد.
زمانبندی پذیرش تحصیلی در آلمان برای دانشگاههای این کشور با یکدیگر متفاوت است. اما در کل زمان اپلای برای ترم تابستان از مارس/آوریل (اواسط اسفند یا اوایل فروردین ماه) شروع میشود و شما باید تا قبل از 15 ژانویه برای دریافت پذیرش اقدام کرده باشید. همچنین مهلت ثبت نام ترم زمستان نیز از اوایل ماه می (نیمه دوم اردیبهشت) شروع شده و 15 ماه جولای تمام خواهد شد.
هزینههای تحصیل در دانشگاههای دولتی آلمان رایگان است و شهریه دانشگاههای خصوصی نیز حدودا بین 4,000 تا 10,000 یورو در سال است.
دانشگاه فنی مونیخ (Technische Universität München)، لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ (Ludwig-Maximilians-Universität München)، هایدلبرگ (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg)، هومبولت برلین (Humboldt-Universität zu Berlin)، فنی آخن (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen)، فرای برلین (Freie Universität Berlin)، اشتوتگارت (Universität Stuttgart) و گوتینگن (Georg-August-Universität Göttingen) از بهترین دانشگاه آلمان به حساب میآیند.
بله، دانشجویان بینالمللی میتوانند برای اعضای خانواده درجه یک (همسر و فرزندان) درخواست ویزای همراه کنند. شرایط شامل اثبات تمکن مالی، داشتن بیمه درمانی و اثبات فضای کافی برای زندگی است. همچنین، همسر باید تا حدی به زبان آلمانی (معمولاً سطح A1) آشنا باشد.
بله، امکان رزرو خوابگاه دانشجویی در آلمان وجود دارد. اکثر دانشگاهها و سازمانهای دانشجویی (Studentenwerk) خوابگاههایی با هزینه مناسب ارائه میدهند. تنها نکته این است که دانشجویان باید زودتر اقدام کنند، زیرا تقاضا برای خوابگاهها بالا است.
اخیرا درخواست وقت برای سفارت آلمان به صورت آنلاین بوده و مدت زمان لازم برای دریافت وقت به 2 تا 3 هفته کاهش پیدا کرده است.
شما میتوانید تا 20 ساعت در هفته در حین تحصیل کار کنید.
بله، پس از فارغ التحصیلی میتوانید تا 18 ماه پس از آن موقعیت شغلی خود را در آلمان پیدا کنید. اما در صورت پیدا نکردن کار در این مدت، باید خاک آلمان را ترک کنید.
هر دو کشور شرایط مناسبی برای ادامه تحصیل را دارند، با این حال انتخاب هر یک از این کشورها به اهداف مهاجرت دانشجو، تمکن مالی و شرایط پذیرش دانشگاه ها بستگی دارد.
در مجموع شرایط پذیرش در دانشگاههای آلمان به مراتب دشوارتر از کانادا است. با این حال، نرخ اشتغال برای فارغ التحصیلان دانشگاهی در آلمان بیشتر است و امکان تحصیل رایگان نیز دارد.
خیر. امکان تبدیل ویزای توریستی کشور آلمان به ویزای تحصیلی وجود ندارد.
شانس پذیرش در دانشگاههای انگلیس بیشتر از آلمان است. بااینحال، هزینههای تحصیل در آلمان به مراتب کمتر از کشور انگلیس است؛ یعنی با اینکه شرایط بورسیه تحصیلی آلمان راحت نیست اما امکان تحصیل رایگان برای اکثر متقاضیان وجود دارد.
بله. اگر قصد ادامه تحصیل بدون دیپلم در آلمان را دارید، می توانید برای ورود به کالج مقدماتی اقدام کنید. همچنین، برخی از دانشگاهها از دانشجویانی که دیپلم رسمی ندارند، برای ورود به دورههای کارشناسی ارشد یا دکترا سوابق مهارتهای کاری درخواست کرده یا امتحان ورودی برگزار میکنند.
بله؛ تحصیل در اکثر ایالتهای آلمان برای دانشگاههای دولتی رایگان است. در این دانشگاهها علاوهبر زبان آلمانی، امکان تحصیل به زبان انگلیسی در آلمان نیز وجود دارد.