20% تخفیف مشاوره های تحصیلی حضوری 20% تخفیف مشاوره های تحصیلی

تحصیل در ترکیه

با تحصیل در ترکیه، چند قدم به اروپا نزدیک شوید! در سالهای اخیر ترکیه ترند دانشجویان ایرانی شده است. نرخ پذیرش بالای دانشگاه‌های آن و مزایای تحصیل ترکیه، به‌حدی در سال‌های اخیر چشم‌گیر شده است که همه‌ساله متقاضیان آن افزایش پیدا می‌کنند. البته که فاصله نزدیک آن با ایران و نداشتن دغدغه ویزا نیز بر این امر تاثیرگذار بوده و کیفیت سیستم آموزشی ترکیه نیز به اروپا نزدیک است. 
در حال‌حاضر تعداد دانشجویان بین‌المللی که تحصیلات در ترکیه را انتخاب می‌کنند، از سال تحصیلی 2016 شاهد افزایش قابل توجهی بوده و حدود 650,000 دانشجوی خارجی در ترکیه وجود دارد. آمارهای رسمی می‌گویند که از این تعداد، حدود 5,600 دانشجوی ایرانی در کشور ترکیه درس می‌خوانند. 
بنابراین پس از آمریکا این کشور در رتبه دوم مقاصد تحصیلی محبوب ایرانیان قرار دارد. پیش‌بینی می‌شود که این آمار سال به سال افزایش یابد و ایرانیان زیادی از امکانات تحصیلی این کشور بهره‌مند شوند.
اگر شما هم قصد دارید یکی از این 650,000 نفر باشید و پذیرش دانشگاه های ترکیه را به‌دست آورید، می‌توانید روی کمک موسسه حامی مهاجر حساب کنید؛ پس مقاله را تا انتها خوانده و پس از آن درصورت داشتن هرگونه سوال، با ما در تماس باشید.  

تحصیلات در ترکیه

بیش از 200 دانشگاه در ترکیه وجود دارد که اکثر آنها توسط دولت اداره می‌شوند. سیستم آموزشی این دانشگاه‌ها اکثرا پیشرفته و به‌روز است؛ زیرا تا سال 1970، تنها 8 موسسه دولتی وجود داشت و اولین دانشگاه خصوصی (دانشگاه بیلکنت) تا سال 1984 تاسیس نشد اما پس از این با به‌وجود آمدن دانشگاه‌های بیشتر، سیستم آموزشی نیز به‌روز شد.  

تحصیلات در ترکیه

هم دانشگاه‌های دولتی و هم دانشگاه‌های خصوصی در ترکیه با توافقنامه بولونیا مطابقت دارند که برنامه‌های تحصیلی را در سراسر اروپا استاندارد می‌کند و بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه در برنامه Erasmus+ شرکت می‌کنند که از مبادلات بین‌المللی دانشجویی پشتیبانی می‌کند. در آخرین ویرایش رتبه بندی قدرت سیستم آموزش عالی QS، سیستم آموزش عالی ترکیه در رتبه 43 جهان قرار گرفت.

این موارد باعث شده تا از سال 2016 تا کنون ترکیه در صدر لیست بهترین کشور منطقه برای مهاجرت تحصیلی قرار بگیرد. درحال‌حاضر دانشگاه‌های این کشور مملو از دانشجویانی‌ست که از کشورهای مختلف عربی و غیر عربی آمده‌اند و از این نقطه آینده تحصیلی خود را می‌سازند. جدول زیر نگاهی گذرا داشته است به ویژگی‌های تحصیلات در ترکیه که با هم می‌خوانیم:

شرایط تحصیل در ترکیه در یک نگاه

تعداد دانشگاه‌های دولتی

129

تعداد دانشگاه‌های خصوصی

75

زبان تحصیل

ترکی انگلیسی

محدودیت سنی

ندارد

تعداد دانشجویان بین‌المللی

650000 نفر

بهترین رشته‌ها برای تحصیل

پزشکی داروسازی هنر طراحی لباس بازاریابی مدیریت مهندسی کامپیوتر

متوسط هزینه تحصیل (کارشناسی)

400 تا 1500 دلار

متوسط هزینه تحصیل (کارشناسی ارشد)

600 تا 900 دلار

شرایط تحصیل در ترکیه

برای اخذ پذیرش تحصیلی ترکیه، دانشجویان باید مدارکی را تهیه و به دانشگاه ارائه کنند. همچنین برخی پذیرش در دانشگاه‌ های ترکیه، بدون آزمون و کنکور نیز امکان ورود وجود دارد. حتی با کنکور هم شرایط تحصیلات در ترکیه، نسبت به سایر کشورهای اروپایی راحت‌تر است. در ادامه شرایط و راهنمای تحصیل در ترکیه را کامل می‌توانید بخوانید.

تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی 

خبر خوب این است که حتی اگر به زبان ترکی تسلط ندارید نیز می‌توانید در این کشور تحصیل کنید. این امکان در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری وجود دارد و تحصیلات در ترکیه را به زبان انگلیسی ممکن کرده است. 

تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی 

تا پیش از سال 2016 بسیاری از برنامه‌های درسی دانشگاه‌های ترکیه به زبان ترکیه ارائه می‌شد. اما به مرور تعداد دوره‌های زبان انگلیسی افزایش یافت و شرایط مهاجرت تحصیلی به ترکیه را برای تحصیل دانشجویان خارجی فراهم کرد.
لازم به ذکر است که تحصیل به زبان انگلیسی بیشتر در دانشگاه‌های خصوصی امکان‌پذیر است و در دانشگاه‌های دولتی، به‌صورت محدودتر است. 
پس باید بدانید اگر می‌خواهید در دانشگاه دولتی و کم هزینه تحصیل کنید، بهتر است برای تقویت زبان ترکی خود وقت بگذارید. به‌خصوص در مقطع کارشناسی بسیاری از رشته‌ها به این زبان تدریس می‌شوند. همچنین حتما بایستی مدرک زبان تومر (Tomer) داشته باشید که نشان‌دهنده میزان تسلط شما به زبان ترکی–استانبولی است.

تحصیل در ترکیه بدون مدرک زبان

دانشجویانی که مدرک زبان معتبر دارند به‌راحتی می‌توانند پذیرش دانشگاه های ترکیه بگیرند اما اگر فاقد مدرک زبان هستید نیز نگران نباشید.

تحصیل در ترکیه بدون مدرک زبان

همانطور که می‌دانید دانشجویان در ترکیه می‌توانند به دو زبان ترکی و انگلیسی تحصیل کنند. افرادی که قصد تحصیلات در ترکیه بدون مدرک زبان را دارند، می‌توانند در آزمون‌های تعیین سطح زبان شرکت کرده و در کلاس‌های مقدماتی زبان انگلیسی حضور یابند. 
این کلاس‌ها توسط دانشگاه‌ها برگزار می‌شود و برای افراد فاقد مدرک زبان الزامی است و دوره حاضرلیک (Hazirlik) یا دوره آمادگی نام دارد که دانشجویان خارجی پس از گذراندن آن می‌توانند در رشته مورد علاقه خود ادامه تحصیل دهند.

تحصیل در ترکیه با آزمون ورودی 

همانطور که گفته شد، تحصیل دانشگاهی در ترکیه در برخی رشته‌ها به زبان انگلیسی تدریس می‌شود که به دلیل رقابت زیاد برای آنها فقط دانشجویان بین‌المللی بسیار ممتاز پذیرفته می‌شوند و دانشگاه‌های دولتی برای پذیرش دانشجو در ترکیه به شرایط زیادی نیاز دارند که مهم‌ترین آن شرکت در آزمون‌های SAT و YOS و همچنین آزمون TR-Yos است.

تحصیل در ترکیه با آزمون ورودی 

این بدان معناست که برای ورود به دانشگاه‌های دولتی ترکیه، نیاز به شرکت در آزمونی است که هر دانشگاه آزمون مختص به خود را دارد  و تنها راه ورود به دانشگاه‌های دولتی ترکیه، شرکت آزمون یوس است. 
آزمون یوس گفته شده به‌شکل غیرمتمرکز برگذار می‌شود و هریک از کشورها، سهمیه مشخصی در آن دارند که همین امر می‌تواند رقابت را بیشتر هم کند. 

تحصیل در ترکیه بدون آزمون

با اینکه راه رایج برای ورود به دانشگاه‌های ترکیه، شرکت در آزمون یوس است، اما تحصیلات در ترکیه بدون آزمون ورودی هم امکان‌پذیر است. البته اگر می‌خواهید با این روش در ترکیه تحصیل کنید، باید هزینه بیشتری بپردازید؛ زیرا این روش برای تحصیل در دانشگاه‌های خصوصی ترکیه است. 
دانشگاه‌های بدون کنکور ترکیه خصوصی هستند و براساس سوابق تحصیلی یا توان مالی پرداخت شهریه، دانشجو می‌پذیرند. بنابراین کمی به میزان هزینه تحصیل‌تان اضافه می‌شود و نسبت به دانشجویانی که با آزمون وارد دانشگاه می‌شوند، گران‌تر تحصیل می‌کنید. البته نگران این موضوع نباشید، زیرا با ترکیه بورسلاری، به‌راحتی می‌توانید کمک هزینه‌ای برای تحصیل و زندگی خود در ترکیه دریافت کنید. این بورسیه علاوه‌بر شهریه دانشگاه، به دانشجویان حقوق نیز پرداخت می‌کند! 

تحصیل در ترکیه بدون آزمون

برای تحصیل در دانشگاه های ترکیه (خصوصی)، نکات زیر را در نظر داشته باشید: 

  • با تحصیل در آن‌دسته از دانشگاه‌های خصوصی ترکیه که موردتایید وزارت علوم و بهداشت ایران هستند، دانشجو می‌تواند پس از گذراندن 72 واحد به ایران بازگشته و در یکی از پردیس‌های بین‌المللی درس بخواند.
  • ملاک موردتاییدبودن یا نبودن یک دانشگاه، بیانیۀ رسمی وزارت‌ها در سالی است که دانشجو پذیرش خود را دریافت کرده؛ مثلا اگر دانشجو، پذیرش خود را یک دانشگاه موردتایید وزارت علوم در سال 2024 اخذ کرده باشد، دیگر مهم نیست که سال آینده آن دانشگاه در لیست وزارت باشد یا نه.
  • دانشجویان برای پذیرش‌گرفتن از دانشگاه‌های خصوصی، تنها به دیپلم و ریزنمرات نیاز دارند. ضمنا اصلا مهم نیست مدرک دیپلمشان چیست یا چه معدلی دارند! چرا که ما می‌توانیم برایشان در رشتۀ پزشکی پذیرش بگیریم.

شرایط سنی تحصیل در ترکیه

نگران شرایط سنی‌تان نباشد. بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه توجهی به سن شما نمی‌کنند. حتی اگر حساسیت‌هایی درباره آن وجود داشته باشد، می‌توان به روش‌هایی آن را برطرف کرد.
البته درنظر داشته باشید که اگر می‌خواهید با بورسیه تحصیل کنید شاید کمی دچار مشکل شوید؛ چون برای برخی از برنامه‌های بورسیه حداکثر سنی در نظر گرفته شده است. مثلا افرادی که قصد تحصیل در مقطع کارشناسی را دارند و تمایل به دریافت بورسیه دارند، باید زیر 21 باشند. این سن برای تحصیل کارشناسی ارشد با بورسیه زیر 30 سال و برای مقطع دکتری با بورسیه زیر 35 سال است.

شرط معدل برای تحصیل در ترکیه

این معیاری‌ست که استاندارد خاصی ندارد. یعنی هر دانشگاهی نمره خاصی را به‌عنوان حداقل معدل در نظر می‌گیرد. همچنین وابستگی زیادی به رشته موردنظر شما دارد و اگر تمایل به دریافت بورسیه ترکیه داشته باشید، حداقل معدل شما باید به شرح زیر باشد: 

شرط معدل برای تحصیل در ترکیه

مدارک لازم برای تحصیل در ترکیه

سایت رسمی هر دانشگاه ترکیه مدارک لازم را به‌صورت دقیق مشخص کرده است. اما آنچه که در ادامه می‌آید، مدارک عمومی است که معمولا برای تحصیلات در ترکیه موردنیاز هستند:

  • کپی مدارک تحصیلی قبلی
  • رزومه تحصیلی یا CV
  • فرم تکمیل شده پذیرش
  • دو قطعه عکس
  • کپی کارت ملی یا گذرنامه (پاسپورت)
  • انگیزه‌نامه 
  • بیمه دانشجویی 
  • گواهی عدم سوپیشینه
  • تمکن مالی 
  • نمرات آزمون یوس، SAT یا تی آر یوس (برای دانشگاه دولتی) 
  • توصیه‌نامه
  • نامه هدف از سفر

توجه داشته باشید که تمامی مدارک تحصیلی و هویتی باید ترجمه شده باشند. همچنین عکس‌ها به‌صورت پرسنلی و کاملا رسمی با پس زمینه سفید ارائه شوند. علاوه‌بر این، افرادی‌که قصد تحصیل در مقطع دکتری را دارند باید مدارک زبان TOFELو IELTS خود را حتما بارگذاری کنند و دو معرفی‌نامه از اساتید خود ارائه دهند.

پذیرش دانشگاه های ترکیه

رسیدیم به مهم‌ترین بخش مهاجرت تحصیلی به ترکیه یعنی دریافت پذیرش از دانشگاه! برای اخذ پذیرش تحصیلی ترکیه، مراحل زیر را باید طی کنید:

پذیرش دانشگاه های ترکیه

همانطور که در تصویر بالا می‌بینید، اولین کاری که باید انجام دهید انتخاب رشته است. در این مرحله لیست دانشگاه‌ها را بررسی کرده و تحقیق می‌کنید که آیا این دانشگاه شرایط لازم برای رشته موردنظر شما را دارد یا نه؟
فراموش نکنید که بهترین منبع اطلاعاتی‌تان باید سایت دانشگاه باشد. مدارک و شرایط لازم را از این طریق فهرست‌بندی می‌کنید و به لینک اپلای وارد می‌شوید. پس از پرداخت هزینه اپلای نوبت به پرکردن فرم پذیرش می‌رسد و در نهایت باید برای آپلود مدارک اقدام کنید. 

ادامه تحصیل در ترکیه با مدرک لیسانس

برنامه‌های لیسانس که به‌عنوان برنامه‌های کارشناسی نیز شناخته می‌شوند، یک مدرک 4 الی 6 ساله هستند که با مدرک دیپلم انجام می‌شوند. اگر تصمیم به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در یکی از دانشگاه‌های ترکیه گرفته‌اید، باید مدارک لازم را جمع‌آوری کنید تا ثابت کنید که شرایط پذیرش دانشگاه های ترکیه را دارید. سپس می‌توانید در تمامی رشته‌های موجود، پذیرش دریافت کنید. 
برای اخذ پذیرش در دانشگاه های ترکیه مقطع کارشناسی، مدارک زیر را باید ارائه دهید:

  • فرم درخواست
  • مدرک دیپلم
  • ریز نمرات دبیرستان
  • بیانیه‌ای از هدف
  • نامه‌های مرجع از اساتید و کارفرمایان
  • نمره مهارت زبان (درصورت داشتن مدرک زبان)
  • تمکن مالی

تحصیل در ترکیه کارشناسی ارشد

اولین سطح از تحصیلات تکمیلی، مقطع کارشناسی ارشد است که معمولا در ترکیه، 2 سال به‌طول می‌انجامد. مهلت درخواست برای کارشناسی ارشد در ترکیه معمولاً در بهار (پایان ماه می) یا در زمستان (پایان دسامبر) است.

تحصیل در ترکیه کارشناسی ارشد

نحوه اخذ اقامت تحصیلی در ترکیه

در مقاله بررسی کامل روش های اخذ اقامت ترکیه توضیح دادیم که با توجه به قوانین جدید اقامتی ترکیه، اخذ اقامت به وسیله اجاره خانه بسیار سخت شده است. بنابراین درحال‌حاضر اخذ اقامت تحصیلی ترکیه، راحت‌ترین راه برای دریافت کارت اقامت ترکیه (کیملیک کارت) است.
می‌دانید که همه ایرانی‌ها می‌توانند بدون نیاز به ویزا یا مجوز، به مدت سه ماه یا 90 روز در ترکیه اقامت داشته باشند. اما برای اقامت بیش از سه ماه نیاز به اخذ مجوز اقامت در ترکیه یا کیملیک کارت هستند که دانشجویان در خاک ترکیه، به‌راحتی می‌توانند مجوز تحصیل دریافت کنند. 
این یعنی شما بدون نیاز به دریافت ویزای ترکیه برای ایرانیان، وارد ترکیه می‌شوید و سپس به‌عنوان یک دانشجو، کارت اقامت دانشجویی دریافت می‌کنید. 

خدمات حامی مهاجر برای تحصیلات در ترکیه

موسسه حامی مهاجر، با داشتن مجوز از وزارت علوم کشور، قدم‌به‌قدم در کنار دانشجویانی است که قصد مهاجرت به ترکیه را دارند. این قدم‌به‌قدم یعنی چه؟ یعنی از برگزاری کلاس‌های آمادگی آزمون یوس گرفته تا دریافت پذیرش (چه از دانشگاه‌های دولتی و چه خصوصی) و اعزام دانشجو به این کشور در کنار متقاضیان است. 

خدمات حامی مهاجر برای تحصیلات در ترکیه

همچنین حامی مهاجر با داشتن شعبه‌ای رسمی در ترکیه و با برگزاری تورهای ویژه آزمون یوس، متقاضیان را در خاک ترکیه نیز همراهی می‌کند تا آزمون خوبی را برای ورود به دانشگاه‌های دولتی پشت‌سر بگذارند. سپس بعد از اعلام نمرات، درصورت تمایل متقاضیان، با دریافت بورسیه، کمک هزینه تحصیلی برایشان دریافت کرده تا با آرامش تحصیلات در ترکیه را بگذرانند. 
پایان بندی
پس دانستید که جمهوری ترکیه با توجه به توسعه سریعی که شاهد آن بود، در کانون توجه همگان در جهان قرار گرفت و به‌دلیل پیشرفت تحصیلی و افزایش چشمگیر تعداد دانشگاه‌ها و برنامه‌های تحصیلی، تعداد دانشجویان بین‌المللی آن زیاد شد. همچنین با داشتن شرایط ورود به دانشگاه بدون آزمون، افرادی که تمایل به شرکت در آزمون ورودی ندارند، با شرکت در دانشگاه‌های خصوصی، از این شرایط بهره‌مند می‌شوند. 
همانطور که در مقاله گفته شد، علاوه‌بر اینکه ترکیه کمک‌هزینه‌هایی به دانشجویان ارائه می‌دهد و ترکیه بورسلاری نام دارد، دانشجویان می‌توانند با اخذ مجوز کار در ترکیه درحین تحصیل، درآمد داشته باشند و بخشی از هزینه‌های خود را تامین کنند. خاطرتان باشد، برای شروع مسیر پرهیجان مهاجرت تحصیلی به ترکیه، حامی مهاجر بی حد و مرز در کنار شماست. تلفن تماس: 02148000957

سوالات پرتکرار راجع‌ به مهاجرت تحصیلی به ترکیه

در این قسمت به سوالات پرتکرار پرداخته‌ایم. اگر سوال دیگری داشتید، می‌توانید در قسمت نظرات همین مقاله آن را مطرح کنید. کارشناسان ما پاسخ شما را می‌دهند.

بهترین شهر برای تحصیل در ترکیه کدام است؟

پاسخ به این سوال نیاز به بررسی ویژگی های مختلف هر شهر (همچون بزرگی شهر، آب و هوا، فاصله از استانبول و آنکارا و...) دارد. برای دریافت جواب کامل سوال خود، توصیه می‌کنیم مقاله بهترین شهر ترکیه برای کار و زندگی را مطالعه کنید.

وضعیت خوابگاه و اسکان دانشجویی در ترکیه چگونه است؟

امکان اسکان دانشجو در خوابگاه های دولتی و خصوصی ترکیه وجود دارد.

هزینه پذیرش تحصیلی ترکیه چقدر است؟

تحصیلات در ترکیه به دو دسته تحصیل در دانشگاه‌های دولتی و تحصیل در دانشگاه‌های خصوصی ترکیه تقسیم می‌شود و هزینه تحصیل بر اساس نوع دانشگاه متفاوت است.
هزینه تحصیل در دانشگاه‌های دولتی سالانه بین 300 تا 600 دلار و در دانشگاه‌های خصوصی بین 2000 تا 25000 دلار است.

تحصیل رایگان در ترکیه امکان پذیر است؟

بله. بورسیه تحصیلی ترکیه به نام ترکیه بورسلاری وجود دارد، که علاوه بر تحصیل رایگان در ترکیه، به دانشجو حقوق نیز پرداخت می‌شود و امکانات اسکان و رفت و آمد نیز برای او فراهم شده است.

تقویم آموزشی ترکیه چگونه است؟

شروع ترم‌های تحصیلی در ترکیه دقیقا همانند ایران است. منتها تفاوت جزیی میان روزهای تعطیل در ایران و ترکیه وجود دارد. در ایران معمولا دانشگاه‌ها روز پنج‌شنبه و جمعه تعطیل هستند، اما در ترکیه تعطیلات آخر هفته روزهای شنبه و یکشنبه است.

مدارک دانشگاه های ترکیه معتبر هستند؟

بله. کشورهای اروپایی مدارک دانشگاه‌های ترکیه را قبول دارند. وزارت علوم و بهداشت ایران نیز مدارک دانشگاه های متعددی از ترکیه را قبول دارد.

زبان تحصیل در ترکیه چیست؟

تحصیلات در ترکیه به دو زبان ترکی و انگلیسی امکان‌پذیر است.

دیدگاه جدید
دیدگاه ها
کل دیدگاه های ثبت شده: 10 | کل دیدگاه های تایید شده: 3
سپیده
من به زبان ترکی مسلط نیستم. آیا می تونم برای تحصیل در دانشگاه دولتی اقدام کنم؟ آیا بورسیه به من تعلق می گیره؟
کارشناس حامی مهاجر

سلام دوست عزیز؛

دانشگاه‌های دولتی ترکیه امکان تحصیل کم هزینه را برای شما فراهم می‌کنند. اما شرط آن این است که حتما زبان ترکی خود را تقویت کنید. به‌خصوص اگر بخواهید در مقطع کارشناسی تحصیل کنید حتما بایستی مدرک زبان تومر داشته باشید.

امید
با داشتن مدرک کارشناسی از یکی از دانشگاه های ترکیه میتوانم برای تحصیل در آمریکا اقدام کنم؟ چقدر شانس دارم؟
کارشناس حامی مهاجر

سلام دوست عزیز؛

بله. نه تنها برای دانشگاه های آمریکا بلکه برای همه دانشگاه ها در هر جای دنیا می توانید اقدام کنید. چون دانشگاه های مطرح ترکیه جایگاه علمی قابل قبولی در منطقه و در جهان دارند. 

کیهان سلطانی
درخواست وقت مشاوره برای ویزای تحصیلی ترکیه
کارشناس حامی مهاجر

سلام دوست عزیز

لطفا با شماره 02148000957 تماس بگیرید. همچنین می‌توانید از طریق سایت حامی مهاجر برای رزرو وقت مشاوره اقدام کنید.