چنانچه به تحصیل در استرالیا علاقهمند هستید، میبایست آگاهی لازم را از ساختار و جزئیات دورۀ آموزشی خود داشته باشید. بیش از ۲۰ سال است که کشور استرالیا با تضمین کیفیت آموزشی خود در جهان به دانشجویان بین المللی این اطمینان را میدهد که از سطح بالای کیفی در آموزش بهره مند خواهند شد. انتخاب تحصیل در استرالیا به عنوان یکی از راههای مهاجرت به استرالیا برای شما فرصتهای شغلی و تجربیات و آموزش عالی در سطح جهانی را فراهم میکند. ویزای تحصیلی استرالیا در مقالهای جداگانه توضیح داده شده است.
طول دوره كودكستان معمولاً يک سال است و از پنج سالگی آغاز میشود. دوران ابتدايی شش سال (سال اول تا ششم) يا هفت سال (سال اول تا هفتم) است و دانشآموزان بين سنين شش تا يازده سالگی در مدارس ابتدايی پذيرفته میشوند. در این دوره به دانشآموزان دروس تربیت بدنی، ریاضی، هنر، زبان انگلیسی، بهداشت، جامعه و فناوری آموزش داده می شود.
در کشور استرالیا، به طور معمول سال های نهم تا دوازدهم تحصیلی را دبیرستان می نامند اما در برخی ایالتها، دوران دبیرستان شش سال (سال هفتم تا دوازدهم) یا پنج سال (سال هشتم تا دوازدهم) به طول میانجامد. همچنین در بعضی ایالتها نظیر ایالت تاسمانیا دوران دبیرستان چهار سال (سال 7ام تا 10ام) است و دانشآموزان برای ادامۀ تحصیل سال یازدهم و دوازدهم را در کالج میگذرانند. تحصیل در استرالیا تا پانزده سالگی یا تکمیل سال دهم اجباری است. در دورۀ دبیرستان شرکت در کلاسهای ریاضی، زبان انگلیسی و علوم برای همۀ دانش آموزان به صورت اجباری می باشد. اما دروسی چون تاریخ ، علوم فنی، کامپیوتر ، هنر و … به صورت اختیاری است. در صورت اتمام موفقيتآميز سال دوازدهم دبيرستان يا كالج، دانشآموزان گواهينامه دانشآموختگی سال دوازدهم (Year 12 Certificate) يا گواهی ورود به آموزش عالی (Tertiary Entrance Statement) دريافت میكنند. دانش آموزان قبل از ورود به کلاسهای درسی میبایست آمادگی لازم را در صحبت کردن و درک مطلب به زبان انگلیسی داشته باشند و در صورتی که این مهارت را در کشور خود کسب نکرده باشند، کلاسهای آماده سازی در استرالیا برگزار میگردد.
نکته دیگر در مورد دانش آموزان زیر ۱۸ سال، الزامی بودن داشتن یک همراه از افراد خانواده شامل پدر، مادر، برادر و یا خواهر بالای ۲۲ سال میباشد. چنانچه هیچ یک از افراد خانواده قادر به همراهی دانشآموز در استرالیا تا رسیدن وی به سن ۱۸ سالگی نباشند، میبایست شخص دیگری را به صورت رسمی به عنوان قیم دانش آموز معرفی نمایند. لازم به ذکر است که در استرالیا، تنها مدارس شبانه روزی دارای امکانات خوابگاهی هستند.
پس از سن 18 سالگی و پایان دوره دبیرستان، دانشآموزان وارد کالجهایی میشوند که ارائه دهندۀ دورههای مختلف فنی و حرفهای میباشند. این دورهها کوتاه هستند و در مدت زمان 2 سال به اتمام میرسند. پس از اتمام دوره های فنی و حرفه ای، به دانش آموختگان مدارکی چون دیپلم (Diploma) و گواهینامه پایان دوره (Certificate) ارائه شده که با در اختیار داشتن این مدارک ورود به بازار کار به سهولت امکانپذیر خواهد بود.
مدارک (Certificate II) بیشتر شامل مباحث اولیه دورههایِ فنی و حرفهای میباشند و مدارک (Certificate III-IV) به دورههای تخصصیتر اختصاص مییابند. مدارک (Certificate II) معادل ترم اول و گاهی نیز ترم اول و دوم مقاطع کارشناسی در مراکز آموزش عالی میباشند. دانش آموختگان میتوانند پس از اتمام این دورهها وارد ترم دوم و یا سوم مَقطعِ کارشناسی دانشگاه مورد نظر خود شوند که امری عادی در میان دانش آموختگان دوره های فنی و حرفه ای میباشد. دوره هایِ دیپلم (Diploma) و دیپلم پیشرفته (Advanced Diploma) پس از ۳ دوره قبلی بوده و به ترتیب معادل سال های اول و دوم مقطَع کارشناسی در مراکز آموزش عالی میباشند.
دورههای کارشناسی استرالیا در حالت عادی 3 ساله هستند و دانشجویان 144 واحد درسی را پاس میکنند. دانشجویان ممتاز میتوانند با اضافه کردن یک سال دیگر بر کارشناسی خود، مدرک کارشناسی Honors دریافت کنند، در این صورت دورۀ فوق لیسانس آنها یک ساله میشود (سال چهارم این مقطعِ تحصیلی، معادل سال اول مقطَع کارشناسی ارشد است). در دوره Honors دانشجو علاوه بر پاس کردن 24 واحد درسی، یک پایان نامه هم ارائه میدهد.
دریافت بورسیه تحصیلی در کارشناسی بسیار پایین است. متقاضیان ادامه تحصیل در دورۀ کارشناسی که موفق به اخذ مدرک دورههای فنی و حرفهای شدهاند، میتوانند وارد سال اول یا دوم مَقطعِ کارشناسی شوند. اکثر دانشگاههای استرالیا، کالج دبیرستانی دارند. دانشآموزانی که شرایط لازم جهت ورود به دوره کارشناسی را ندارند، باید دوره پیشدانشگاهی را در این کالجها بگذرانند. یکی از شرایط لازم برای ورود به دانشگاههای گروه هشت، گذراندن دوره پیش دانشگاهی در همان دانشگاه است. همچنین دانشجویان اجازه 10 ساعت کار کردن در هفته را دارند و حقوقی حدود 130 تا 150 یورو در هفته دریافت میکنند که این مبلغ میتواند بخش از هزینههای آنها را پوشش بدهد.
بسیاری از دانشجویان به قصد شرکت در این دوره به کشور استرالیا میروند. این دورهها شامل دوره های 1 تا 3 ساله، دورههای تحقیقاتی، دوره هایِ تحصیلی و دورههای کارشناسی ارشد 2 گانه میباشند. در دورههای کارشناسی ارشد تحصیلی کلاسهای آموزشی برگزار میشود و دانشجو 24 واحد را باید پاس کند، اما ارائۀ پایان نامه در انتهای دورهها الزامی میباشد.
برخلاف دورۀ دکترا که صرفاً تحقیقاتی هستند، دوره کارشناسی اَرشد میتواند تحقیقاتی و یا غیر تحقیقاتی باشد. دورههای محبوب تحقیقاتی Master by Research ،Master of Philosophy و MPhil میباشند. اخذ این مدرک نیازمند ارائۀ پایاننامه میباشد و دانشجو باید استاد خود را متقاعد کند که کلیه مفاهیم تخصصی رشته تحصیلی خود را فهمیده است. این دوره به طور معمول به حداقل یک سالِ تحصیلی تمام وقت نیاز دارد. برای این دوره داشتن حداقل معدل 65% و مدرک دوره تحصیلی کارشناسی لازم است. اگر تمایل دارید که تا دکترا به تحصیل خود ادامه دهید، پیشنهاد میشود که دورۀ کارشناسی ارشد خود را تحقیقاتی انتخاب کنید.
تعداد زیادی از دانشگاههای استرالیا مدارک دانشجویان این دورهها را با عناوین PhD و یا DPhil ارائه میدهند که در هر دو صورت به مفهوم Doctorate of Philosophy میباشد. این مدرک به کسانی اعطا میشود که یک رسالۀ تحقیقاتی را در رشتۀ تخصصی خود انجام داده باشند.
داشتن پیشنهاد تحقیقاتی مناسب برای اخذ پذیرش در این مَقطع بسیار ضروری است. پیشنهاد تحقیقاتی در مقطعِ دکترا باید در جهت ارائه مفاهیمی نو و خدمتی به علم تحقیق باشد. به عنوان مثال ارائه راهکارهای جدید، پیشنهاد یک فرمولاسیون جدید برای یک تئوری، تعبیری جدید و متفاوت از دستاوردهای پیشین علم و .... البته در بعضی از دانشگاهها گذراندن يک دوره Qualifying به صورت درسی برای شروع دوره دكتری الزامی است و سپس دوره پژوهش آغاز میشود. امکان بورسیه تحصیلی در دکترا از تمامی مقاطع دیگر بالاتر است. دوره دکترا به طور معمول به حداقل سه سال تحصیلی تمام وقت نیاز دارد. برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا داشتن حداقل معدل 65 % و مدرک دوره تحصیلی کارشناسی ارشد الزامی میباشد. دانشجویان در این مقطَع میتوانند 30 ساعت در هفته کار کنند و حقوقی حدود 450 دلار نیز دریافت کنند.
دانشگاههای گروه هشت بهترین دانشگاه های استرالیا از لحاظ اعتبار می باشند و همگی آنها جزو لیست دانشگاه های ممتاز وزارت علوم ایران هستند. دانشگاه های گروه هشت استرالیا ۷۰ درصد سهمیه بورسیههای کل دانشگاههای استرالیا را دارند. همچنین ۸۰ درصد از دانشجویان دورههای تحقیقاتی دانشگاههای گروه هشت بلافاصله پس از پایان تحصیل، جذب بازار کار شده و ۶۰ درصد مقالات در این دانشگاهها چاپ میشوند. همچنین دانشگاههای گروه هشت در رتبه بندی دانشگاههای دنیا معمولاً جزو ۱۵۰ دانشگاه اول هستند، به طوری که ۶ تای آنها جزو ۱۰۰ دانشگاه برتر جهان هستند. هزینه تحصیل در دانشگاه های گروه هشت نسبت به دانشگاههای دیگر در استرالیا بالاتر است. دانشگاه های گروه هشت عبارتند از:
هزینه تحصیل در استرالیا در دوره کارشناسی بسته به نوع و رشته دانشگاهی متفاوت است، اما به طور تقریبی: