دریافت پاسپورت، نقش مهمی در تبدیل خواستهها و آرزوهای سفر به واقعیت دارد. اما گرفتن پاسپورت ممکن است کار سختی بهنظر برسد، بهخصوص اگر برای اولین بار درخواست دهنده باشید یا با فرآیند آن آشنا نباشید. با این حال، نگران نباشید!
برای داشتن پاسپورتی که بهشما اجازه سفر بهدیگر نقاط جهان را میدهد، باید مراحل و شرایط معینی را پیگیری کنید که در این مقاله، به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
میدانستید که طبق قوانین حضانت کشور، خروج افراد زیر ۱۸ سال (پسر و دختر) بدون اجازه والدین غیرممکن است؟ این مسئله بسیار مهم است و بهمنظور حفاظت از حقوق و آینده کودکان، قوانین صریحی برای این موضوع وضع شده است. به عبارت دیگر، هیچ یک از والدین بدون اجازه طرف دیگر حق اجازه دادن بهفرزند خود برای خروج از کشور را ندارند.
برای دریافت پاسپورت و گذرنامه و خروج از کشور، دختران زیر 18 سال، نیازمند اجازه پدر یا جد پدری خود هستند. اگر پدر غایب یا فوت کرده باشد، نیاز بهاجازه جد پدری دارند. برای این منظور، فرد زیر 18 سالی که قصد سفر بهخارج از کشور و دریافت گذرنامه را دارد، باید فرم مجوز و رضایت پدر یا جد پدری خود را تکمیل و همراه با مدارک موردنیاز برای دریافت پاسپورت، به دفاتر پلیس +10 ارائه دهد.
دریافت گذرنامه برای دختران زیر 18 سال بدون وجود پدر یا پدربزرگ حاضر
دختری که زیر 18 سال است و قصد سفر بهخارج از کشور را دارد، اما هر دو پدر و پدربزرگ پدری او فوت کرده یا غایب هستند و امکان دسترسی بهآنان برای دریافت اجازه وجود ندارد، میتواند با مراجعه بهدادستانی و دریافت مجوز از سوی دادستان، گذرنامه خود را دریافت کند.
پسرانی که زیر 18 سال هستند و قصد خروج از کشور را دارند، لازم است بههمراه والد (پدر) خود یا قیم قانونی بهدفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و رضایتنامه دریافت کنند. این رضایتنامه باید بهصورت کتبی باشد و توسط والد (پدر) یا قیم قانونی متقاضی امضا شده و بهدفتر اسناد رسمی ارائه شود.
با توجه به قوانین نظام وظیفه جمهوری اسلامی ایران، سن مشمولیت برای مردان ۱۸ سال تمام است. به همین دلیل پسرانی که کمتر از این سن هستند، هیچ الزامی برای شرکت در خدمت سربازی ندارند. از این رو، برای گرفتن گذرنامه هم هیچ مشکلی وجود ندارد.
روش اخذ گذرنامه برای این گروه بهطور کامل مشابه سایر افراد واجد شرایط خواهد بود. بهاین صورت که باید بهیکی از دفاتر پلیس +۱۰ مراجعه کرده و درخواست خود را برای اخذ گذرنامه ارائه دهند.
آقایان پس از رسیدن به 18 سالگی تا زمانی که کارت پایان خدمت یا معافیت دریافت نکنند، اجازه گرفتن پاسپورت نخواهند داشت. این دسته از افراد تحت شرایط خاصی و با ارائه برخی مدارک لازم می توانند وثیقه خروج از کشور گذاشته و پاسپورت دانشجویی دریافت نمایند و مدت زمان معینی را در خارج از کشور بگذرانند.
بهطور کلی باید گفت مراحل دریافت پاسپورت دانشجویی و اعتبار این مدرک با پاسپورت عادی فرقی ندارد، تنها تفاوت آن در این است که آقایان برای گرفتن پاسپورت دانشجویی باید شرایط دریافت بدون خروج از کشور را رعایت کرده و میزان وثیقه را تحویل دهند. همچنین آقایان باید برخی شرایط ویژه مانند نداشتن غیبت و ثبت درخواست در سنوات تحصیلی مجاز را رعایت نمایند.
لیست مدارک لازم برای دریافت پاسپورت به شرح زیر است:
1. یک قطعه عکس جدید از متقاضی با پس زمینه سفید
2. اصل و کپی شناسنامه عکسدار
3. اصل و کپی کارت ملی
4. تکمیل فرم درخواست گذرنامه
5. اصل و کپی کارت پایان خدمت یا معافیت قانونی برای آقایان (به جز افراد بالای 50 سال)
6. گواهی اشتغال به تحصیل برای دانشجویان
7. مجوز رسمی از نظام وظیفه برای مشمولان خدمت
8. اصل گذرنامه قبلی (در صورت درخواست تمدید)
9. اجازه نامه کتبی محضری از طرف همسر برای بانوان متاهل
10. اصل طلاقنامه برای بانوانی که از شریک زندگی خود جدا شدهاند
11. اصل شناسنامه باطل شده و گواهی فوت برای بانوانی که همسر آنها در قید حیات نیست
12. گواهی اشتغال به تحصیل برای افراد زیر 15 سال
13. اجازه نامه کتبی حفاظت یگان مربوطه برای نظامیان شاغل و بازنشستگان نظامی که کمتر از 5 سال از بازنشستگی آنها گذشته است.
این مدارک لازم است تا فرآیند درخواست گذرنامه را آغاز کنید. لطفاً توجه داشته باشید که ممکن است نیاز به مدارک اضافی یا مستنداتی داشته باشید.
برای ارسال درخواست پاسپورت، متقاضی باید با حضور در دفتر پلیس +10 و با داشتن مدارک کامل، اقدام کند. این دفاتر، مراکز اصلی صدور و تمدید پاسپورت در ایران هستند. افرادی که به دنبال دفتری نزدیک به محل زندگی خود هستند، میتوانند از طریق سایت epolice.ir این اطلاعات را جستجو کنند. همچنین، افرادی که قبلا پاسپورت دریافت کردهاند و نیاز به تمدید آن دارند، نیز باید به دفاتر پلیس مراجعه کنند.
پس از مراجعه بهیکی از دفاتر پلیس +10، متقاضیان باید فرم درخواست صدور گذرنامه را تکمیل کرده و همراه با مدارک مورد نیاز، تحویل دهند. همچنین، ارائه آدرس پستی محل سکونت برای دریافت پاسپورت ضروری است. افراد میتوانند با مراجعه بهسامانه ثبتنام گذرنامه، بهصورت آنلاین نیز درخواست صدور پاسپورت خود را ثبت کنند. با این حال، در هر دو روش، مراجعه حضوری بهدفاتر پلیس +10 جهت احراز هویت ضروری است.
در فرآیند درخواست گذرنامه، چندین هزینه ضروری وجود دارد که برای پرداخت آنها، متقاضیان باید هزینه مورد نیاز را به همراه خود به دفتر پلیس بیاورند.
با اتمام فرآیند درخواست گذرنامه، باید تا چند روز منتظر بمانید تا درخواست شما بررسی شود و گذرنامه صادر شود. معمولا پس از حدود 6 تا 8 روز کاری، گذرنامه به آدرس پستی شما ارسال میشود، اما در برخی موارد ممکن است ارسال پستی تا 20 روز نیز طول بکشد. دلیل این تأخیر میتواند به دلایل مختلفی، مانند استعلامات بیشتر یا شرایط خاص، مربوط باشد که باعث افزایش زمان صدور گذرنامه میشود. لطفاً در نظر داشته باشید که این زمانها تخمینی است و ممکن است در موارد خاص متغیر باشد.
یکی از راههای سریعتر برای دریافت پاسپورت، تهیه مدارک مورد نیاز بهصورت کامل و قبل از شروع هرگونه اقدامی است. کمبود مدارک مورد نیاز یکی از عواملی است که ممکن است باعث تأخیر در دریافت پاسپورت شود.
برای دریافت پاسپورت در کوتاهترین زمان ممکن، استفاده از کد رهگیری یکی از راهحلهای موثر است. با دریافت این کد، میتوانید بهصورت مستقیم بهدفتر پست مراجعه کرده و درخواست دریافت گذرنامه خود را ارائه دهید. اغلب مشاهده میشود که گذرنامه در کوتاهترین زمان ممکن، حتی در یک روز، چاپ میشود، اما بهدلیل شلوغی دفتر پست، بهدست شما نمیرسد. با استفاده از این روش، شما میتوانید در عرض چند روز، گذرنامه خود را بهدست آورید.
برای برخی افراد، به دلایلی مانند مشغله کاری یا وجود معلولیت، مراجعه به اداره گذرنامه یا حتی پلیس +10 برای دریافت پاسپورت کاری آسانی نیست. در چنین مواردی، راهحلی برای دریافت گذرنامه بهصورت آنلاین وجود دارد. کافیست بهوبسایت اداره گذرنامه بهآدرس egozar.epolice.ir مراجعه کنید. تمامی مراحل از پرکردن فرم ثبتنام تا احراز هویت بهصورت آنلاین انجام میشود. همچنین، شما میتوانید هزینههای مربوطه را نیز از طریق درگاه بانکی پرداخت کنید.
علاوه بر روشهای معمول دریافت گذرنامه، برخی دفاتر پستی خدمات اضطراری و خدمات سریعتر را نیز ارائه میدهند. این خدمات بهشما امکان میدهند گذرنامه خود را در کمترین زمان ممکن دریافت کنید. در صورت تمایل به استفاده از این خدمات، قبل از مراجعه بهدفتر پستی مربوطه، بهتر است با شماره تلفن آن دفتر تماس بگیرید و اطلاعات مربوط بهخدمات سریعتر را دریافت کنید. این اطلاعات شامل زمان تحویل، هزینهها و نحوه ارسال سریعتر گذرنامه است. با مشاوره و هماهنگی با دفتر پست، میتوانید در صورت لزوم، از خدمات سریعتر استفاده کنید و گذرنامه خود را در کوتاهترین زمان ممکن دریافت نمایید.
توجه داشته باشید که این خدمات سریعتر ممکن است هزینههای اضافی را بههمراه داشته باشند. قبل از تصمیمگیری، بهتر است هزینهها و شرایط مربوط بهخدمات سریعتر را به دقت بررسی کنید تا از توانایی مالی خود برای استفاده از این خدمات اطمینان حاصل کنید.