کار پس از تحصیل در آلمان؛ شرایط و نحوه یافتن کار

نکته: حامی مهاجر فاقد مجوز کاریابی بین‌المللی است و این مقاله صرفا جهت اطلاع‌رسانی منتشر شده است.

دانشجویانی که تحصیلات خود را در آلمان به پایان می‌رسانند، پس از فارغ‌التحصیلی واجد شرایط کار در این کشور هستند. شرایط کار بعد از تحصیل در آلمان با کار دانشجویی در آلمان متفاوت است. دانشجویان برای یافتن کار مرتبط با تحصیلات خود می‌توانند برای ویزای جستجوی کار 18 ماهه که معمولا به‌عنوان ویزای کار پس از تحصیل شناخته می‌شود، درخواست دهند.
کشور آلمان یک قطب اقتصادی در اروپا به‌شمار می‌رود، لذا شانس یافتن کار بعد از تحصیل برای اغلب دانشجویان، به‌ویژه کارشناسی ارشد و دکتری بسیار بالاست. ما در این مقاله به معرفی شرایط کار و اقامت بعد از تحصیل در آلمان پرداختیم. 

اگر به‌دنبال فرصتی مناسب برای تبدیل ویزای تحصیلی آلمان به ویزای کاری هستید،
می‌توانید برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر از طریق شماره 02148000957 با کارشناسان حامی مهاجر تماس بگیرید.

اقامت ایرانیان بعد از تحصیل در آلمان

دانشجویان عضو اتحادیه اروپا پس از تحصیل اجازه جستجو شغل بدون مجوز کار آلمان را دارند. در حالی که فارغ‌التحصیلان ایرانی و سایر کشورهای خارج از اتحادیه اروپا ملزم به تمدید ویزای موقت کار هستند. کلیه دانشجویان بین‌المللی اجازه اقامت موقت 18 ماهه را پس از فارغ‌التحصیلی دارند که به‌عنوان مجوز کار پس از تحصیل در آلمان شناخته می شود.
در طول این مدت، داوطلبان می‌توانند بدون داشتن محدودیت زمانی مشغول به کار شوند. لازم به‌ذکر است که لزومی به یافتن کار مرتبط با رشته تحصیلی نیست و می‌توانید برای تامین هزینه‌های خود در هر شغلی کار کنید.

توجه داشته باشید که پس از اتمام تحصیلات در آلمان، ویزای دانشجویی منقضی می‌شود و دوره 18 ماهه یافتن فرصت شغلی به‌محض اخذ نتایج امتحان نهایی شروع خواهد شد. لذا توصیه می‌شود که در ترم آخر در اداره ثبت‌نام اتباع خارجی منطقه خود برای درخواست ویزای موقت کار پس از تحصیل در آلمان اقدام کنید. 
مدارک مورد نیاز برای اخذ اقامت موقت بعد از تحصیل عبارت‌اند: 

  • تکمیل فرم درخواست اجازه اقامت موقت (18 ماه) 
  • ارائه مدرک دانشگاهی
  • اثبات تمکن مالی
  • ارائه بیمه درمانی 
  • گذرنامه

پیشنهاد شغلی بعد از تحصیل در آلمان

یکی از آسان‌ترین روش‌های کار بعد از تحصیل در آلمان، دریافت پیشنهاد شغلی از یک شرکت آلمانی است. بسیاری از دانشجویان برتر، به‌‎ویژه در مقاطع ارشد و دکتری می‌توانند در حین تحصیل با اثبات مهارت و تخصص خود به‌صورت نیمه‌وقت در شرکت‌های بزرگ آلمانی مشغول به فعالیت شوند. اکثر این دانشجویان شانس بالایی در دریافت پیشنهاد شغلی و استخدام در این شرکت‌ها را خواهند داشت. 

پیشنهاد شغل بعد از تحصیل در آلمان

از طرفی، دانشجویان می‌توانند با اشتغال در رشته‌های تحصیلی غیر مرتبط شانس بیشتری برای دریافت پیشنهاد شغلی خود داشته باشند. در‌هر‌حال، توصیه می‌شود قبل از پایان تحصیل به‌دنبال شغل مورد نظر خود باشید تا با شرایط، بازار کار و مهارت خود بیشتر آشنا شوید. 

خود اشتغالی پس از تحصیل در آلمان 

دانشجویان بین‌المللی پس از اتمام موفقیت آمیز برنامه‌های تحصیلی خود می‌توانند به‌طور مستقل در آلمان کار کنند. خوداشتغالی آلمان به دو روش امکان‌پذیر است: 

  • راه‌اندازی شرکت در آلمان به‌عنوان مالک انفرادی
  • کار به‌عنوان فریلنسر (شغل آزاد)

باتوجه به نوع خوداشتغالی درخواستی، مجوز اقامت را به تاجران و مشاغل آزاد اعطا می‌کنند. داشتن تمکن مالی و گردش مالی از اصلی‌ترین شرایط اقدام برای اخذ ویزای خود اشتغالی در آلمان است. مجوز اقامت خود اشتغالی سه ساله صادر می‌شود و پس از این مدت باتوجه به شرایط مالی و شخصی فرد امکان درخواست اقامت دائم وجود دارد. 

شرایط کار پس از تحصیل در آلمان

از اصلی‌ترین شرایط کار بعد از تحصیل در آلمان، دریافت مجوز کار پس از تحصیل در آلمان است. از دیگر الزامات کار بعد از تحصیل در آلمان می‌توان به مهارت زبان، داشتن بیمه سلامت و کارت آبی (Blue card) اشاره کرد که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت. 

مهارت زبان آلمانی برای اشتغال

اگرچه شرایط کار در آلمان به زبان انگلیسی وجود دارد، اما یادگیری زبان آلمانی برای زندگی در این کشور ضروری است. حتی اگر شغل شما به مهارت زبان آلمانی نیاز نداشته باشد، اما داشتن تسلط بالا به زبان آلمانی و ارائه مدارک معتبر زبان، شانس شما را برای استخدام افزایش می‌دهد. افرادی که تسلط کافی در زبان آلمانی ندارند، معمولا برای مشاغل مالی، بازاریابی، وکالت و پزشکی استخدام نخواهند شد. 

زبان آلمانی برای کار بعد از تحصیل

بیمه درمانی 

از آنجایی که آلمان مقررات سختگیرانه‌ای برای پوشش‌های درمانی دارد، داشتن بیمه سلامت برای کار در آلمان بدون توجه به شرایط شخص، اجباری است. طبق قانون، بیمه درمانی نه تنها برای کارگران خارجی، بلکه برای افرادی که وارد آلمان می شوند و در آن اقامت دارند، صرف نظر از مدت اقامتشان الزامی است. 

دریافت کارت آبی آلمان 

کارت آبی اتحادیه اروپا آلمان که به عنوان Blaue Karte نیز شناخته می شود، یک اجازه اقامت است. این کارت به‌طور خاص برای اتباع خارج از اتحادیه اروپا که دارای تحصیلات دانشگاهی هستند و قصد دارند در موقعیت‌های شغلی تخصصی در آلمان کار کنند، طراحی شده است. اصلی‌ترین شرایط اخذ بلوکارت آلمان به‌شرح زیر است: 

  • مدرک تحصیلی معتبر: متقاضی باید مدرک تحصیلی از دانشگاه‌های آلمان یا مدرک دانشگاهی مورد تایید نظام آموزشی آلمان داشته باشد. 
  • پیشنهاد شغلی: به هنگام درخواست کارت آبی آلمان باید یک قرارداد کاری با ذکر موقعیت و حقوقی پیشنهادی ارائه دهید. توجه داشته باشید که نمی توانید به عنوان خوداشتغال کارت آبی دریافت کنید.
  • حقوق بیشتر از میانگین ملی: حداقل حقوق ناخالص مورد نیاز فرد متقاضی برای کار در آلمان و اخذ بلوکارت، 56.400 یورو در سال (4.700 یورو در ماه) است. البته اگر متقاضی کار در آلمان، فارغ‌التحصیل رشته‌های علوم پایه، پزشکی، مهندسی، فناوری اطلاعات یا معماری باشد، حداقل حقوق 44.304 در سال برای دریافت کارت آبی کافی خواهد بود. 

کارت آبی اتحادیه اروپا حداقل یک سال و حداکثر به مدت اعتبار چهار سال معتبر است. اگر شرایط خاصی را دارید، می‌توانید اعتبار کارت آبی اتحادیه اروپا را تمدید کنید.

یافتن شغل بعد از تحصیل آلمان

آلمان بازار کار بسیار غنی به‌خصوص برای دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی (ارشد و دکتری) را دارد. آن‌ها از دانشجویان بین‌المللی که خلاقیت و مهارت کافی در زمینه تحصیلی داشته باشند، بسیار استقبال می‌کنند. توصیه می‌شود اگر قصد اشتغال و زندگی پس از تحصیل در آلمان را دارید، در ترم آخر دانشگاه جستجوی کار خود را آغاز کنید. 

یافتن کار پس از تحصیل در آلمان
همواره یافتن کار بعد از تحصیل برای فارغ‌التحصیلان بهترین دانشگاه‌های آلمان دشوار نیست. تعداد فرصت‌های شغلی برای فارغ‌التحصیلان خارجی در آلمان محدود نیست و اگر مهارت و تخصص بالایی دارید، نگران پیدا کردن شغل مناسب در آلمان نباشید. 

بهترین روش‌ها برای کاریابی فارغ‌التحصیلان در آلمان عبارت‌اند از:

  • جستجو در وب سایت های رسمی دانشگاه‌ها و وب‌سایت شرکت‌ها
  • بررسی تابلو اعلانات دانشگاه و شرکت در کنفرانس‌های تخصصی
  • جستجو در وب‌سایت‌های کاریابی
  • جستجو در رسانه‌های اجتماعی مانند لینکدین

فرصت‌های شغلی در آلمان برای فارغ التحصیلان ایرانی

آلمان به‌‎عنوان یکی از بزرگترین و برترین اقتصادهای جهان شناخته شده است؛بنابراین یافتن کار پس از فارغ‌التحصیلی دشوار نخواهد بود. از طرفی آلمان با داشتن صنایع برتر، فرصت‌های شغلی بی‌شماری برای فارغ‌التحصیلان متخصص ایجاد می‌کند. 
فارغ‌التحصیلان ارشد و دکتری اغلب شانس بالاتری برای یافتن شغل مرتبط با رشته‌های تحصیلی خود دارند. حتی برخی از صنایع بزرگ و پیشرو به دنبال کارمندان واجد شرایط خود هستند و پیش از پایان تحصیل به دانشجویان برتر پیشنهاد شغلی مناسب می‌دهند. 
در ادامه با برخی از مشاغل پر متقاضی در آلمان آشنا شوید: 

زمینه شغلی

مانگین حقوق (سالانه)

آموزش و تدریس

48 هزار یورو

فروش و بازاریابی

50 هزار یورو

مهندسی

51 هزار یورو

اقتصاد و حسابداری

63 هزار یورو

فناوری اطلاعات (IT)

66 هزار یورو

مشاغل پزشکی و پیراپزشکی

68 هزار یورو

تبدیل ویزای تحصیلی به کاری در آلمان

به‌طور کلی، تغییر ویزای دانشجویی آلمان به کاری در صورتی امکان‌پذیر است که تمام شرایط مورد نیاز را برآورده کنید. همان‌طور که در بخش‌های قبلی اشاره شد، قبل از پایان تحصیل باید برای دریافت ویزای موقت کار اقدام کنید تا فرصتی جهت یافتن کار پس از تحصیل در آلمان باشید. 
چنانچه متقاضیان کار، موفق به یافتن شغل یا دریافت پیشنهاد شغلی شدند، می‌توانند با ارائه مدارک لازم اجازه اقامت موقت کار خود را به کارت آبی یا مجوز کاری تغییر دهند.

توجه داشته باشید که دانش‌آموزان دوره‌های آموزشی یا زبان امکان تغییر ویزای خود را نداشته و در صورت دریافت پیشنهاد کار باید برای ویزای اشتغال در آلمان درخواست دهند. 

مدارک لازم برای تبدیل ویزای تحصیلی به کاری

مهم‌ترین مدارکی که باید برای تبدیل ویزای دانشجویی آلمان به کاری ارائه شود، عبارت‌اند از:

  • ارائه برگه پیشنهاد شغلی از کارفرما 
  •  تکمیل مدارک مورد نیاز توسط کارفرما
  • دو قطعه عکس
  • پاسپورت معتبر
  • ارائه مدرک برای اثبات محل اقامت (مانند قبض آب یا برق به نام شخص متقاضی)
  • بیمه درمانی معتبر
  • ارائه مدرک پایان تحصیل 
  • ارائه رزومه از مهارت و تخصص‌های شما 
  • نداشتن سابقه کیفری 

زندگی در آلمان پس از تحصیل

اقامت دائم آلمان پس از تحصیل

اقامت دائم آلمان پس از تحصیل تنها در شرایطی میسر است که ویزای کاری دریافت کرده و از شرایط زیر را داشته باشید: 

  • متخصص واجد شرایط باید مدرک دانشگاهی از آلمان داشته باشد.
  • حداقل دو سال سابقه کار مرتبط با تحصیل داشته باشد. 
  • متقاضی باید دو سال حق بیمه بازنشستگی خود را پرداخت کرده باشد.
  • مهارت زبان آلمانی شخص باید حداقل سطح CEFR B1 باشد. 
  • بایستی شخص محل زندگی مناسبی داشته باشد. 

لازم به‌ذکر است موارد ذکر شده برای فارغ‌التحصیلانی است که در آلمان مشغول به کار مرتبط با رشته تحصیلی خود هستند. به جز شرایط ذکر شده، اخذ اقامت دائم به روش‌های دیگر مانند حداقل 4 سال زندگی و کار در آلمان و ازدواج در آلمان وجود دارد. 

کلام آخر 

ما در این مقاله به بررسی شرایط کار پس از تحصیل در آلمان پرداختیم. اکثر دانشجویان برتر و متخصص در آلمان شانس دریافت پیشنهاد شغلی را پس از فارغ‌التحصیلی خواهند داشت. با‌این‌حال، شانس قبولی دانشجویان در مقاطع تحصیلات تکمیلی ارشد و دکتری بیشتر خواهد بود. در این مقاله روش‌های مختلف کاریابی دانشجویان ایرانی بعد از پایان تحصیل را بیان کردیم. 
اگر به‌دنبال اخذ ویزای تحصیلی آلمان هستید، می‌توانید برای کسب اطلاع از شرایط پذیرش و آشنایی بیشتر با بازار کار آلمان با تیم حامی مهاجر مشورت کنید. کارشناسان کاربلد و مجرب تیم حامی مهاجر همواره در کنار شما عزیزان هستند تا رویای تحصیل و کار در آلمان را برای شما محقق کنند. برای ارتباط و دریافت وقت مشاوره کافی با شماره 02148000957 تماس بگیرید. 

سوالات متداول درباره کار پس از تحصیل در آلمان

آیا پیدا کردن کار در آلمان بعد از تحصیل آسان است؟

این مسئله به عوامل زیادی از جمله شهر مورد جستجو، مجموعه مهارت و دوره تحصیلی شما بستگی دارد. به‌طور کلی، شانس فارغ‌التحصیلان مقاطع تحصیلی فوق لیسانس و دکتری برای یافتن کار بعد از تحصیل در آلمان، بیشتر است. 

آیا امکان تبدیل ویزای دانشجویی به کاری آلمان وجود دارد؟

تنها در صورت پایان تحصیل یا انصراف از تحصیل، امکان تبدیل ویزای تحصیلی به کاری آلمان وجود دارد. شرایط کار تمام وقت همزمان با تحصیل در آلمان وجود ندارد و تنها اشتغال با محدودیت زمانی (20 ساعت در هفته) میسر خواهد بود. 

بعد از فارغ‌التحصیلی در آلمان چقدر طول می کشد تا کار پیدا کنم؟

میانگین زمان لازم برای یافتن کار پس از فارغ‌التحصیلی بر اساس رشته و مدرک تحصیلی متفاوت است. رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی، مهندسان و متخصصان فناوری اطلاعات از جمله مشاغل پرتقاضا در آلمان هستند. 

دیدگاه جدید
دیدگاه ها
کل دیدگاه های ثبت شده: 0 | کل دیدگاه های تایید شده: 0