آشنایی با منطقه شینگن و کشورهای عضو 2024

منطقه شینگن | کشورهای عضو شینگن 2024

حوزه شینگن یا منطقه شینگن (Schengen Area) به ناحیه‌ای اشاره دارد که در آن ساکنان ۲۷ کشور اروپایی می‌توانند با آزادی و بدون کنترل مرزی رفت و آمد کنند. این عمل با رعایت قوانین مشترک برای کنترل مرزهای خارجی و مبارزه با جرم و جنایت انجام شده و همچنین با تقویت سیستم قضایی مشترک و همکاری پلیسی تحقق یافته است.
با گذر زمان، تعداد کشورهای عضو در این منطقه افزایش یافته است. در تاریخ ۱ ژانویه ۲۰۲۳، کرواسی به عنوان عضوی جدید به منطقه شنگن پیوست. همچنین، کشورهای غیر عضو اتحادیه اروپا مانند ایسلند، نروژ، سوئیس و لیختن‌اشتاین نیز به منطقه Schengen پیوسته‌اند.
از طرفی بلغارستان و رومانی قرار است عضو این توافق‌نامه شوند؛ با این اقدام، تعداد اعضای کشورهای حوزه شنگن به ۲۸ و ۲۹ عضو افزایش خواهد یافت. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا با کشورهای شینگن بیشتر آشنا شوید.

معاهده شینگن

پیمان شنگن که با نام توافق‌نامه شینگن نیز شناخته می‌شود، یک معاهده تاریخی است که در 14 ژوئن 1985 در یکی از شهرهای کوچک لوکزامبورگ به نام شینگن امضا شد. براساس این توافق‌نامه کشورهای عضو شنگن کنترل مرزی بین کشورهای شرکت‌کننده را لغو کردند. بلژیک، فرانسه، آلمان، هلند و لوکزامبورگ 5 عضو اولیه این معاهده بودند. طی سال‌ها، کشورهای دیگری به این توافق‌نامه ملحق شدند و امروز 27 کشور اروپایی عضو منطقه شنگن هستند. اگر قصد ورود به یکی از کشورهای شنگن را داشته باشید، باید برای اخذ ویزای شینگن آن کشور اقدام نمایید. با داشتن ویزای شنگن یکی از کشورهای این منطقه می‌توانید به سایر کشورها نیز سفر کنید.

توافق نامه شینگن

مزایای معاهده شینگن

توافق شنگن برای کشورهای عضو، مزایای قدرتمندی را به ارمغان می آورد که سفر بین کشورهای همسایه را تسهیل می کند. در ادامه، سه مزیت اصلی عضویت در منطقه شینگن ذکر شده است:

  • لغو بازرسی مرزی: بازرسی‌های مرزی لغو می‌شود و سفر بدون نیاز به چک کردن گذرنامه بین کشورها امکان‌پذیر است.
  • سفر بدون پاسپورت بین ایالات: سفر بدون نیاز به پاسپورت بین کشورها ممکن است و شهروندان کشورهای عضو می‌توانند بدون محدودیت ورود و خروج کنند.
  • ویزای متحد برای کشورهای عضو: ویزاهای متحدی برای کشورهای شرکت کننده وجود دارد، که شهروندان می‌توانند با یک ویزا به همه این کشورها سفر کنند.
بیشتر بخوانید: ویزای شینگن اسپانیا

شرایط عضویت در منطقه شینگن

کشورهایی مجاز به پیوستن به حوزه شنگن می‌شوند وقتی که بتوانند شرایط مشخصی زیر را برآورده کنند:

  • یکی از مهم‌ترین شرایط، توانایی نظارت و امنیت مرزهای خارجی منطقه شینگن به نمایندگی از سایر کشورهای شینگنی است. به عبارت دیگر، کشور متقاضی باید قادر باشد به طور موثری از مرزهای خود محافظت کرده و ورود غیرمجاز را متوقف کند.
  • پس از لغو کنترل‌های مرزی داخلی در منطقه، کشورهای شنگنی باید با همکاری و هماهنگی نزدیک، سطح امنیت را حفظ کنند و به مسائل مشترک امنیتی پاسخ دهند.
  • کشور متقاضی باید قوانین شنگن را در زمینه‌های کنترل مرزی زمینی، دریایی و هوایی، صدور ویزاها، همکاری پلیسی و حفاظت از اطلاعات شخصی رعایت کرده و آنها را به درستی اجرا کند. 
  • علاوه بر این، کشور متقاضی باید به سیستم اطلاعات شنگن (SIS) و سیستم اطلاعات ویزا (VIS) متصل شده و قادر به استفاده از آنها باشد. این سیستم‌ها برای تبادل اطلاعات و همکاری در زمینه مهاجرت و امنیت بین کشورهای عضو استفاده می‌شوند.
  •  همچنین، آنها باید قوانین شنگن را درباره کنترل مرزی در زمین، دریا و هوا، صدور ویزاها، همکاری پلیسی و حفاظت از اطلاعات شخصی را رعایت کنند.
  • با این حال، تصمیم نهایی درباره پذیرش عضو جدید بر عهده کشورهای اتحادیه شینگن است که آمادگی و پایبندی کشور متقاضی به قوانین شنگن را ارزیابی می‌کنند.

کشورهای حوزه شینگن

کشورهای عضو شینگن

در حال حاضر، 27 کشور عضو حوزه شنگن هستند. توجه داشته باشید که عضویت در توافق‌نامه شینگن به منزله عضویت در اتحادیه اروپا نیست. عضویت در هر یک از دو توافقنامه به صورت جدا اتفاق می‌افتد و ممکن است هر کشور عضو یکی یا هر دو معاهده باشند. در ادامه می‌توانید لیست کشورهای عضو شینگن (SchA) و اتحادیه اروپا (EU) را مشاهده کنید.

نام کشور

EU

SchA

نام کشور

EU

SchA

اتریش

لتونی

بلژیک

لوکزامبورگ

پرتغال

مالت

دانمارک

هلند

استونی

نروژ

فنلاند

لهستان

فرانسه

پرتغال

آلمان

اسلواکی

یونان

اسلونی

مجارستان

اسپانیا

ایسلند

سوئد

ایتالیا

سوییس

لیختن اشتاین

ایرلند

بلغارستان

رومانی

کرواسی

جمهوری چک

قبرس

     

اتحادیه اروپا و توافق‌نامه شینگن: چه تفاوت‌هایی دارند؟

اگرچه اتحادیه اروپا و توافقنامه شنگن هدف‌های مشترک همکاری اروپایی را دنبال می‌کنند، اما در عضویت، اهداف، دامنه و شرکت کشورهای غیرعضو اتحادیه در Schengen Area تفاوت‌های قابل توجهی وجود دارد.

منطقه شینگن

اتحادیه اروپا

هدف اصلی توافق‌نامه شینگن داشتن یک فضای سفر مشترک و آسان‌تر برای شهروندان اروپایی است.

هدف اصلی اتحادیه اروپا ایجاد همکاری در زمینه‌های اقتصادی و سیاسی بین کشورهای عضو است

در سال 1985 تاسیس شده است.

در سال 1993 تاسیس شده است.

ماموریت آن، ارتقاء آزادی سفر بین شهروندان خود و ایجاد یک سیستم مشترک ویزا برای مسافران خارجی است.

مأموریت آن این است که بازار داخلی کالاها، خدمات و سرمایه را تسهیل کند و بهبود بخشد.

همه کشورهای عضو، قوانین مشابهی در مورد صدور ویزا را دنبال می‌کنند و یک سیاست مشترک ویزا دارند. با این حال، هر کشور می‌تواند براساس معیارهای خود، درخواست‌های ویزا را رد یا تأیید کند.

هر کشور عضو در اتحادیه اروپا باید مقرراتی را که توسط اتحادیه تعیین می‌شود رعایت کند همچنین، هر فردی که در یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا زندگی می‌کند، حق رأی در انتخابات پارلمان اروپا را دارد.

تفاوت اتحادیه اروپا و شینگن

معیارهای عضویت در اتحادیه اروپا و منطقه شنگن

هر کشوری که می‌خواهد به عضویت در اتحادیه اروپا دربیاید یا به منطقه شنگن بپیوندد، باید یکسری شرایط عضویت را برآورده کند:

معیارهای منطقه شینگن

معیارهای اتحادیه اروپا

هر کشوری باید توانایی داشته باشد تا این قوانین را بطور کامل پیروی و اجرا کند. این شامل اعمال کنترل مرزی موثر و کارآمد، صدور ویزاها به‌صورت مستند و مشروط به شرایط، و حفاظت از اطلاعات شخصی و حریم خصوصی افراد است.

برای عضویت، کشورها باید نهادهای دولتی قوی و پایداری داشته باشند که دموکراسی را ترویج کنند و قوانینی قوی برای حفاظت از حقوق بنیادین انسان، امنیت، و حمایت از گروه‌های محروم را اجرا کنند.

برای حفظ امنیت و کاهش ریسک‌های مربوط به مرزهای شنگن، کشورها باید با سایر نهادها همکاری نمایند و از تجربیات و منابع مشترک استفاده کنند.

کشورها باید توانایی پیروی از رهنمودها و سیاست‌های سیاسی، اقتصادی و پولی اتحادیه را داشته باشند. این شامل اجرای سیاست‌های مشترک در زمینه‌های مختلف مانند سیاست خارجی، تجارت، حقوق بشر، محیط زیست و سیاست پولی می‌شود.

کشورهای عضو، مسئولیت کاملی برای هر ویزایی که صادر می‌کنند و همچنین کنترل مرز خارجی منطقه را به عهده دارند. آنها باید به صورت دقیق ویزاها را بررسی کرده و از صحت آنها اطمینان حاصل کنند.

توانایی پرداخت هزینه عضویت را داشته باشند.

استفاده از سامانه اطلاعات شنگن برای کشورهای عضو ضروری است تا در جریان اطلاعات مربوط به مهاجرت و امنیت قرار بگیرند و در تصمیم‌گیری‌های مربوط به ویزا، کنترل مرزی و امور مهاجرتی از این اطلاعات بهره ببرند.

کشورها باید بازار اقتصادی قابل قبول داشته باشند و همچنین بتوانند با بازار اتحادیه اروپا به رقابت بپردازند.

کلام آخر

همان‌طور که در مقاله اشاره کردیم، منطقه شینگن یک اتحادیه از 27 کشور اروپایی است که کنترل مرزی و پاسپورت را در میان خود لغو کرده‌اند. این اتحادیه به افراد امکان مهاجرت آزاد و بدون محدودیت در داخل منطقه را می‌دهد. همچنین این اتحادیه دارای یک سیاست مشترک ویزا است؛ به این معنا که یک ویزای صادر شده توسط یک کشور عضو به طور کلی در تمامی کشورهای عضو دیگر معتبر است. چنانچه قصد سفر به یکی از کشورهای اتحادیه شینگن داشتید، می ‌توانید با کارشناسان حامی مهاجر از طریق شماره 02148000957 تماس بگیرید.

سوالات متداول درباره کشورهای حوزه شینگن

در ادامه به تعدادی از سوالات پرتکرار درباره حوزه شنگن و کشورهای عضو این منطقه پاسخ داده شده است. چنانچه سوال یا نظری داشتید، می‌توانید آن را  در انتهای این صفحه، بخش دیدگاه‌ها، مطرح کنید.

آیا تفاوتی بین ویزاهای شینگن با اهداف سفر وجود دارد؟ 

ویزای‌های شینگن کوتاه مدت هستند و چنانچه قصد اشتغال یا تحصیل در یکی از کشورهای شینگن را داشته باشید، باید برای ویزای بلند مدت اقدام کنید. از طرفی ویزای شینگن با توجه اهداف سفر و تعداد ورود انواع مختلفی دارد. برای آشنایی بیشتر می توانید مقاله انواع ویزای شینگن را مطالعه کنید.

منطقه شینگن چگونه تاسیس شد؟

در سال 1985، پنج کشور فرانسه، بلژیک، آلمان، هلند و لوکزامبورگ با هدف حذف کنترل مرزی و ایجاد منطقه مسافرت آزاد، توافق نامه شینگن را امضا کردند.

کشورهای اروپایی غیر شینگن کدام‌اند؟

کشورهای اروپایی انگلستان، جمهوری ایرلند، بلغارستان، رومانی، صربستان، مونته نگرو، بوسنی و هرزگوین، ترکیه، قبرس، بلاروس، آذربایجان، آلبانی و مقدونیه شمالی؛ عضو شینگن نیستند؛ اما ممکن است به زودی بلغارستان و رومانی به این منطقه اضافه شوند.  

کدام یک از کشورهای عضو شینگن، در اتحادیه اروپا نیستند؟

سوئیس، نروژ، لیختن اشتاین و ایسلند کشورهای شیگن هستند، اما عضو اتحادیه اروپا نیستند.

آیا انگلیس جزو شینگن است؟

خیر، انگلیس جزو کشورهای این منطقه نیست.

آیا ترکیه عضو شینگن است؟

خیر. ترکیه عضو مناطق شینگن نیست. از طرفی ایرانیان برای سفر به این کشور نیاز به ویزا ندارند.

آیا مهاجرت با ویزای شینگن امکان پذیر است؟

خیر. مهاجرت تحصیلی، کاری و هر نوع اقامت طولانی مدت با ویزای کوتاه مدت شینگن میسر نخواهد بود. چنانچه قصد مهاجرت برای کار، تحصیل و زندگی را دارید باید برای ویزای تحصیلی یا شغلی آن کشور اقدام کنید. 

 

دیدگاه جدید
دیدگاه ها
کل دیدگاه های ثبت شده: 2 | کل دیدگاه های تایید شده: 0