ویزای تحصیلی به ویزایی گفته می شود که اجازه تحصیل و زندگی را در خارج از کشور به شما می دهد و تا پایان اعتبار این ویزا می توانید در آن کشور تحصیل و زندگی کنید. همچنین می توانید با ویزای تحصیلی به کار پاره وقت نیز مشغول شوید و بخشی از هزینه های زندگی خود را تامین کنید.
اگر دوست دارید که برای ادامه تحصیل به کشورهای خارجی بروید، باید ویزای تحصیلی کشور مورد نظر را دریافت کنید. گاهی کیفیت و امکانات دانشگاه های خارجی و اروپایی بعضی از دانشجویان را به فکر ادامه تحصیل در آن دانشگاه ها می اندازد.
در این هنگام است که شرایط ورود به آن دانشگاه فکرتان را مشغول می کند و نمی دانید که برای پذیرش دانشگاه چه مراحلی را باید بگذرانید. ویزای تحصیلی اجازه اقامت از طرف کشور مقصد به دانشجوی پذیرفته شده در دانشگاه آن کشور است. با این ویزا دانشجو اجازه اقامت در آن کشور را دارد و احتیاج به هیچ مدرک دیگری ندارد.
برای گرفتن ویزای تحصیلی باید اول پذیرش تحصیلی از دانشگاه مورد تحصیل و رشته مورد نظر بگیرید و باید بدانید که به کدام دانشگاه می خواهید بروید و در چه رشته ای می خواهید تحصیل کنید. برای دریافت ویزای تحصیلی باید چند مرحله را بگذرانید و در مرحله آخر به گرفتن ویزا می رسید. مراحل دریافت ویزای تحصیلی به شرح زیر می باشد:
برای ادامه تحصیل در خارج، باید کشوری را انتخاب کنید که مناسب روحیه و شرایط شما باشد. در این مرحله به هزینه های تحصیلی هم دقت کنید، چون هزینه تحصیل در بعضی از کشورها کمتر از کشورهای دیگر است.
در این مرحله باید ببینید در دانشگاه های کشور مورد نظرتان، به چه زبانی آموزش داده می شود، تا مطابق آن مهارت های زبان تان را ارتقا دهید. بهتر است که در آزمون های زبان تافل یا آیلتس شرکت کنید و نمره قبولی آن را کسب کنید، چون دانشگاه های معمولا چنین مدارکی را از دانشجویان بین المللی درخواست می کنند.
مرحله سوم بالا بردن مهارت های عملی است. گاهی برای ورود به دانشگاه های یک کشور باید به سطح علمی آن دانشگاه برسید.
در این مرحله باید رشته ای را انتخاب کنید که کاملا با علایق، اولویت و شرایط شما همخوانی داشته باشد. اگر می خواهید در آینده بعد از اخذ مدرک، در ایران کار کنید، بیاد داشته باشید دانشگاهی را انتخاب کنید که مدرک آن مورد تایید وزارت علوم ایران باشد.
در این مرحله شما باید مدارکتان را آماده کنید. دانشگاه قبل از اینکه بخواهد شما را به عنوان دانشجو قبول کند، باید مدارک شما را بررسی کند. مدارک لازم ویزای تحصیلی شامل:
در این مرحله باید به سایت دانشگاه مورد نظر بروید و فرم پذیرش را پر کنید. می توانید به همه دانشگاه هایی که مایل به ادامه تحصیل در آن ها هستید، درخواست بفرستید. اما ممکن است هزینه تان زیاد شود، چون هر دانشگاه هزینه نزدیک به 100 دلار برای بررسی اطلاعات از شما می گیرد.
حالا وقت آن است مدارکی که از قبل آماده کرده اید، را برای دانشگاه ارسال کنید و اگر مدارکتان مورد تایید دانشگاه قرار بگیرد، نامه پذیرش برایتان می فرستند. حالا وقت آن است که برای دریافت ویزای تحصیلی اقدام نمائید.
مراحل درخواست ویزای تحصیلی معمولا به صورت زیر انجام می شود:
تمام تبعه کشورهایی که شهروندان آنها برای ورود به ناحیه پیمان شینگن احتیاج به دریافت ویزای شینگن دارند، باید برای ادامه تحصیل در هر یک از مراکز آموزشی این کشورها، ویزای تحصیلی شینگن داشته باشند. دانشجویانی که شهروند کشورهای عضو شینگن نیستند و ویزای شینگن ندارند و می خواهند برای ادامه تحصیل به اروپا بروند، باید ویزای تحصیلی شینگن بگیرند. علاوه بر این ویزای تحصیلی، اگر دانشجو بیشتر از 90 روز در این کشورها اقامت داشته باشد، باید اجازه اقامت یک سال آموزشی کامل را دریافت کند.
اعتبار ویزای تحصیلی شینگن معمولا 90 روزه است، اما اگر زمان تحصیل شما بیشتر از این مدت طول کشید، باید مدت ویزا را تمدید کنید. برای تمدید ویزای تحصیلی شینگن، قبل از اتمام باید به سفارت درخواست کنید و تا حداکثر سه ماه به طول می انجامد. اما اگر بعد از گذشت سه ماه به شما پاسخی داده نشد، یعنی با درخواست شما موافقت نشده است.
اجازه اقامت پس از ورود به کشور مقصد با ارائه ویزای تحصیلی شینگن انجام می شود و این اجازه به صورت مهر در پاسپورت شما زده می شود. این ویزا از نوع چند بار ورود می باشد و تا زمانی که اعتبار دارد، می توانید بدون هیچ محدودیتی به کشورهای عضو شینگن بروید.
اجازه کار در حین تحصیل، ممکن است و بسته به مقطع تحصیلی و کشور مورد نظر شما متفاوت است. ولی معمولا کار در حین تحصیل از 10 ساعت تا 30 ساعت در هفته به صورت پاره وقت برای دانشجو مجاز است و بسته به مقطع و کشور مورد نظرتان مبلغی را به عنوان دستمزد به شما پرداخت می کنند که می توانید بخشی از هزینه های زندگی را با آن مبلغ تامین کنید.
امروزه تبدیل ویزای تحصیلی به ویزای کار یکی از دغدغه های افراد محسوب می شود، که اگر طبق شرایط دقیقی دنبال شود، می تواند به سادگی صورت پذیرد. اگر در حین تحصیل مشغول به کاری باشید و کارفرما از شما راضی باشد و خواستار ادامه کار با شما باشد، می تواند برای ویزای کار شما به سفارت کشور مورد نظر اقدام کند و ویزای کاری برای شما دریافت کند. شما با دریافت ویزای کار، امکان دریافت اقامت دائم کشور مورد نظرتان را دارید.
ویزای تحصیلی کشورهای مختلف را بر اساس ارزانترین کشورها و گران ترین کشورها برای تحصیل بررسی خواهیم کرد:
نروژ یکی از ارزان ترین کشورها برای تحصیل است که به دلیل دانشگاه های دولتی آن، برای دانشجویان داخلی و بین المللی به جز چند رشته، رایگان است. نروژ به علت سطح بالای زندگی و طبیعت خیره کننده، شناخته شده است. دلیل دیگر برای تحصیل در نروژ، زبان تحصیل در تمامی سطوح به انگلیسی بوده و تنها ایراد این کشور برای تحصیل، هزینه بالای زندگی سالانه حدود 14 هزار دلار می باشد.
تحصیل در تایوان و زندگی در این کشور از دیگر کشورهای ارزان برای تحصیل به شمار می آید. برای مثال در دانشگاه National Taiwan University شهریه ها در دوره لیسانس، تقریبا حدود 3 هزار دلار در سال است. در کشور تایوان بیش از 120 رشته به زبان انگلیسی در بیش از 40 دانشگاه ارائه می شود. در تایوان سطح زندگی بالا و هزینه های زندگی نسبتا پایین است. هزینه زندگی در این کشور سالانه حدود 2 هزار دلار است.
آلمان که یکی از کشورهای ارزان برای تحصیل در خارج بوده و محبوبیت زیادی در میان دانشجویان بین المللی دارد، علت آن دانشگاه های معتبر، هزینه های نسبتا پایین و سطح بالای زندگی در این کشور می باشد. دانشجویان مقطع فوق لیسانس که مدرک لیسانس خود را از آلمان دریافت نکرده اند، باید برای هر ترم مبلغ بیش از 10 هزار یورو پرداخت کنند.
هزینه های زندگی در سال حداقل 10 هزار یورو می باشد و بستگی به نوع زندگی شما دارد. در دانشگاه های دولتی آلمان هزینه ها بسیار پایین است و تقریبا رایگان است. هزینه هر ترم بین 100 تا 300 یورو می باشد. همچنین برخی از رشته ها در این کشور به زبان انگلیسی تدریس می شوند.
شهریه دانشگاه های فرانسه برای دانشجویان داخلی و بین المللی یکسان می باشد. در سال 2015 شهریه دانشگاه ها برای مقطع لیسانس 175 یورو، برای مقطع فوق لیسانس 246 یورو و برای مقطع دکتری 373 یورو مقرر شد. هزینه زندگی در پاریس بالاتر از شهرهای دیگر فرانسه است، اما شاید این شهر ارزش این همه هزینه را دارد. چرا که شهر پاریس چهار بار متوالی به عنوان بهترین شهر دانشجویی در جهان شناخته شده است.
مکزیک نیز یکی از کشورهای ارزان برای تحصیل می باشد. این کشور با داشتن فرهنگ جالب توجه، یکی از پربازدیدترین کشورهاست. شهریه در دانشگاه های این کشور متغیر است، در دانشگاه های خصوصی شهریه ها بیشتر و در پایتخت به طور میانگین حدود 5500 دلار برآورد شده است. دانشگاه های این کشور برای جذب دانشجویان بین المللی بیشتر، رشته های بیشتری را به زبان انگلیسی ارائه می دهند. هزینه های زندگی در مکزیک پایین است و در حدود 6 هزار دلار در سال است.
آمریکا گران ترین کشور در دنیا برای تحصیل است و هزینه سالانه دانشگاه های این کشور حدودا 38 هزار دلار می باشد. هزینه سالانه دانشگاه های دولتی آمریکا حدودا 23 هزار دلار است. سطح زندگی در این کشور بسیار بالا است و نیاز به هزینه زیادی دارد و حدودا 15 تا 18 هزار دلار در سال می باشد.
کانادا بعد از کشور آمریکا جزو گران ترین کشورها برای تحصیل به شمار می رود. هزینه سالانه دانشگاه های کانادا 34 هزار دلار می باشد. هزینه زندگی در این کشور سالانه 14 هزار دلار است. حداقل هزینه تحصیل در کانادا 20 هزار دلار می باشد.
کشور انگلستان از کشورهای گران برای تحصیل است. هزینه سالانه دانشگاه های کشور انگلستان 23 هزار پوند (30 هزار دلار) می باشد. هزینه زندگی در انگلستان نسبتا بالا بوده و سالانه 15 هزار پوند (20 هزار دلار) است.
سوئیس نیز از کشورهای گران برای تحصیل حساب می شود. هزینه سالانه دانشگاه های سوئیس در سال 26 هزار فرانک (27 هزار دلار) می باشد و هزینه زندگی نیز در این کشور بالا است و سالانه 19 هزار فرانک (20 هزار دلار) به بالا می باشد. حداقل هزینه تحصیل در سوئیس 6 هزار فرانک (7 هزار دلار) می باشد.
از دیگر کشورهای گران برای تحصیل می توان به استرالیا اشاره نمود. هزینه سالانه دانشگاه های کشور استرالیا 25 هزار دلار است و حداقل هزینه تحصیل در استرالیا از 12 هزار دلار آغاز می گردد. هزینه زندگی در استرالیا سالانه 13 هزار دلار می باشد.