حقیقتا مقطع حساسی است. منظورمان دوره جذاب و تعیین کنندهای است که تازه مدرک دیپلم را گرفتهایم و چشممان فقط آینده را میبیند. انبوهی از هزار راه نرفته در مقابلمان قرار میگیرد که انتخاب هر کدام حس جستجوگر وسوسه برانگیزی دارد. اگر درست در این دوره قرار دارید، پس لطفا خوب حواستان را جمع کنید. چون هیچ وقت تکرار نمیشود. شاید مهاجرت تحصیلی به کانادا یکی از این راههای نرفته باشد. بهخصوص در مقطع کارشناسی که سنگبنای رشته تخصصیتان در یک کشور پیشرفته گذاشته میشود. از همان ابتدای تحصیلات دانشگاهی در یک سیستم آموزشی نوآورانه حضور دارید و تکلیفتان با نقشه راه آینده مشخص است.
تحصیل لیسانس در کانادا یک تصمیم بهینه و بهموقع است. قدرت انتخاب زیادی برای تعیین رشته دارید و درب دانشگاههای مختلف پیشرویتان باز است. اما نکاتی دارد که باید در نظر بگیرید. ما در این مقاله سعی کردیم این نکات را معرفی کنیم.
در کانادا، سیستم آموزشی دوره لیسانس بسیار محبوب و با کیفیت است. این سیستم آموزشی به صورت عمومی شامل ویژگیهای زیر است:
در کانادا، اغلب دانشجویان پس از دبیرستان وارد یکی از دو نوع مؤسسه آموزش عالی میشوند: دانشکده یا کالج و دانشگاه. کالجها عموماً برنامههای کاربردی و حرفهای ارائه میدهند که هدف آنها آموزش عملی و شغلمحور است. بهترین دانشگاههای کانادا برنامههای متنوعی را در زمینههای مختلف ارائه میدهند و تمرکز بیشتری بر تحقیقات و تئوری دارند.
سیستم آموزشی کانادا نیز همانند بسیاری از سایر کشورها، از معیارهای خاصی برای ارزشیابی و درجهبندی آموزشی استفاده میکنند.
سیستم ارزیابی در کانادا معمولاً بر اساس امتیازات نهایی، پروژهها، آزمونها و همچنین تمرینات و کارهای عملی پایان ترم صورت میگیرد.
دوره لیسانس در کانادا که به آن bachelor یا undergraduate میگویند معمولا در قالب دورههای 3 ساله و با ۹۰ واحد درسی یا در قالب دوره 4 ساله با ۱۲۰ واحد درسی برگزار میشود. در این دوره هر آنچه که لازم است به دانشجویان ارائه میشود و دانشجویان مهارتها و دانش لازم را برای شروع یک حرفه جدید کسب خواهند کرد.
کانادا به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در آموزش عالی، یک سیستم آموزشی گسترده با تنوع بالا دارد. دانشجویان میتوانند در رشتههای مختلفی مانند مهندسی، علوم پایه، علوم اجتماعی، تجارت، هنر، بهداشت و پزشکی، روابط بینالمللی و انواع زبانهای بینالمللی، طراحی، رسانه و بسیاری دیگر ثبت نام کنند. مقاله بهترین رشته های تحصیلی کانادا اطلاعات مفیدی را در این خصوص به شما ارائه میدهد.
برخی از دانشگاهها و کالجهای کانادا امکان اجرای برنامه ترانسفر را دارند. روش کار برنامه ترانسفر این است که فرد این امکان را دارد که پس از طی 2 سال تحصیل در کالج به دانشگاه دلخواه خود وارد شود. پس از آن میتواند دوره لیسانس را فقط در طی دو سال بگذراند. درواقع طی این برنامه کالجها و دانشگاههای کشور کانادا با یکدیگر ارتباط و همکاری نزدیک دارند. البته این همکاری در همه کالجها وجود ندارد. بنابراین اگر خواهان استفاده از برنامه ترانسفر هستید باید امکانات کالج خود را بررسی کنید.
ایالت کبک از نظر همه چیز با سایر ایالتهای کانادا متفاوت است. بنابراین اگر قصد تحصیل در این منطقه را دارید بایستی اطلاعات جامعی در خصوص آن کسب نمائید.
یکی از مهمترین تفاوتهای این ایالت، سیستم آموزشی آن است. دانشجویان کبک این امکان را دارند که پس از پایان مقطع یازدهم دبیرستان به کالجهای مختلف وارد شود. همچنین میتواند اول دو سال پیشدانشگاهی را بگذراند و سپس دوره سه ساله کارشناسی را طی نماید.
برای آنکه در مقطع کارشناسی تحصیل کنید به یک سری پیششرطهایی نیاز دارید. این شرایط شامل موارد زیر میشود:
نوع مدرک زبان و حد نصاب نمره آن بسته به دانشگاه و رشته تحصیلی متفاوت است. همچنین کانادا کشوری دو زبانه است و برخی از کرسهای درسی امکان تحصیل به زبان فرانسه در کانادا را فراهم میکند. همچنین برخی دیگر به زبان انگلیسی و تعدادی نیز دو زبانه ارائه میشود.
حتی برخی از رشتهها این امکان را به دانشجویان میدهد که بدون مدرک زبان پذیرش شوند. اما همزمان با تحصیل کارشناسی در دورههای آموزشی زبان شرکت کنند. معمولا دانشگاه کونکوردیا چنین شرایطی را دارد ولی بهتر است حتما وبسایت دانشگاه بررسی شود.
مدارک زبانی که بهطور معمول مورد پذیرش دانشگاههای کانادا در مقطع کارشناسی هستند به قرار زیر است:
***نکته: آزمون Duolingo بهخاطر شرایط ویژه کرونا در لیست مدارک پذیرش دانشگاهها قرار گرفت. بنابراین همیشه این احتمال را بدهید که هر لحظه ممکن است سیاستها تغییر کند.
یکی از تفاوتهای مهم تحصیل کارشناسی با دیگر مقاطع تحصیلی در کانادا، شرایط سنی است. حداقل سنی برای این موضوع 18 سال است. اما هیچ حداکثر سنی تعیین نشده است. اما اگر میخواهید کمترین ریسک را برای دریافت ویزای تحصیلی و پذیرش داشته باشید، بهتر است در محدوده سنی 18 تا 21 سال اقدام کنید. هرچند رشتههای مدیریتی از این امر مستثنی هستند.
کسانیکه از زمان دریافت مدرک دیپلمشان کمتر از 2 سال گذشته باشد، شانس بیشتری برای دریافت پذیرش در مقطع لیسانس دارند. این مورد حتی مورد توجه افسر سفارت کانادا نیز قرار میگیرد. بنابراین باید دلیل قانع کنندهای برای فاصله تحصیلی خود ارائه دهید.
لازم است بدانید که هر رشتهای شرایط خاصی برای پذیرش دارد. بهعنوان مثال، همه میدانند پذیرش در رشته پزشکی در کشور کانادا و حتی نوع مدرکی دانشگاهی آن با دیگر رشتهها متفاوت است. شما بدون مدرک لیسانس در یکی از رشتههای علوم پایه صلاحیت ورود به دانشگاه پزشکی را در کانادا ندارید.
علاوهبر این، برای تحصیل کارشناسی زیست شناسی در دانشگاه اتاوا باید نمراتتان در دروس مشخصی بالاتر از 14 باشد. این دروس عبارتند از، ریاضی، زیست، شیمی و فیزیک است.
اکثر دانشگاهها یک فرآیند درخواست آنلاین دارند. بنابراین میتوانید مستقیماً از طریق وب سایت آنها درخواست دهید. هنگام درخواست، باید اطلاعات شخصی مانند سابقه تحصیلی، تجربه کاری (در صورت وجود)، مهارت زبان یا سایر مدارک مورد نیاز برای درخواست دانشگاه را ارائه دهید. رایج ترین مدارک عبارتند از:
کسانیکه قصد دارند از کشور کانادا لیسانس خود را دریافت کنند، بایستی برنامهریزی درست و اصولی در این رابطه انجام دهند. اول از همه، مراحل را بشناسند و در زمان مناسب اقدامات لازم برای هر مرحله را انجام دهند.
ما در این قسمت از مقاله سعی داریم کلیات این مراحل را بررسی کنیم. واضح است که هر مرحله برای هر رشته و دانشگاهی ممکن است متفاوت باشد. همچنین کمک گرفتن از مشاوران باتجربه علاوهبر اینکه در زمان صرفهجویی میکند بلکه درصد اشتباه را کاهش میدهد. اما باید کلیات این موضوع را بشناسید و بدانید که چه مسیری پیش رویتان است.
اگر در حین تحصیل دوران دبیرستان به فکر رفتن هستید، حواستان به نمرات باشد. سعی کنید تمامی دروس را با حداکثر نمره بگذرانید و بالاترین معدل را برای دیپلم کسب کنید. این شانس شما را برای دریافت پذیرش دوچندان میکند.
اگر هم تحصیلتان را به پایان رساندهاید، هرچه زودتر مدرک نهایی را از دبیرستان دریافت کنید. شما به اصل مدرک دیپلم به اضافه ریزنمرات احتیاج خواهید داشت.
شاید این سختترین مرحله مهاجرت تحصیلی به کانادا باشد. البته کسانیکه میخواهند در مقطع کارشناسی تحصیل کنند این چالش کمتر است. چون مشغلههای کمتری دارند و اکثرا به بازار کار راه پیدا نکردهاند. بنابراین زمان بیشتری در اختیار دارند.
نمره مدرک زبان برای دانشگاهها اهمیت زیادی دارد. همچنین یکی از شرایط اصلی صدور ویزای تحصیلی کانادا محسوب میشود.
مدرک آیلتس و تافل مورد قبول کالجها و دانشگاهها است. نمره آیلتس معمولا نباید کمتر از 6.5 باشد و مدرک تافل با نمره 79 تا 93 قابل قبول است. همچنین اگر طالب تحصیل با بورسیه هستید باید نمره آیلتس 7 تا 7.5 داشته باشید.
مدرکی مورد پذیرش سفارت و دانشگاه است که ترجمه شده و معادلسازی شده باشد. همچنین ترجمه بایستی بهصورت اصولی و دقیق و بدون اشتباه باشد. کپی مدارک نیز نیاز دارید که مهر محضری داشته باشد.
متقاضیان تحصیل کارشناسی در کشور کانادا با چالش انتخاب رشته مواجه هستند. چون تازه میخواهند وارد دانشگاه شوند و مسیر شغل آینده خود را انتخاب کنند. سعی کنید در این خصوص علاقه و بازار کار را بررسی کنید. همچنین این مورد را در نظر بگیرید که به احتمال زیاد ممکن است در کشور کانادا مسیر شغلی خود را ادامه دهید.
پس از انتخاب رشته، نوبت بررسی دانشگاهها میرسد. به سایت دانشگاهها سر بزنید و جایگاه علمی، اساتید، میزان شهریه و امکانات آموزشی آنان را بررسی کنید. در کنار همه این موارد شرایط زندگی در هر ایالت را مدنظر قرار دهید.
بههیچ عنوان خود را محدود نکنید. شما میتوانید هر تعداد که خواستید فرم درخواست برای دانشگاههای مختلف پر کنید. اما باید دانشگاههای مدنظرتان کاملا مطابق با شرایط و صلاحیتهای شما باشد.
برای اپلای باید اول در پورتال دانشگاه ثبتنام کنید. سپس هزینه اپلای را بپردازید و اگر خواهان دریافت بورسیه هستید، فرم درخواست آن را حتما پرکنید. بعد از انجام این مراحل باید منتظر دریافت نامه پذیرش از طرف دانشگاه باشید و در مرحله آخر برای ویزای تحصیلی اقدام کنید.
دریافت نامه پذیرش از دانشگاه تنها نیمی از مسیر مهاجرت به کانادا محسوب میشود. نیمی دیگر بستگی به فرایند اداری دریافت ویزای تحصیلی از سفارت کانادا دارد. در این خصوص نه اعتبار دانشگاه اهمیت دارد و نه سوابق تحصیلی. همیشه امکان بروز مشکل برای دریافت ویزا وجود خواهد داشت. البته اگر یک کارگزار مهاجرتی در کنارتان داشته باشید، نگرانیتان در این خصوص کمتر میشود.
توجه داشته باشید که کانادا همانند آمریکا در خاک ایران سفارت ندارد. بنابراین برای تحویل مدارک و انگشتنگاری مجبورید در یکی از کشورهای همسایه وقت سفارت رزرو کنید.
کانادا یکی از کشورهای محبوب برای تحصیل دانشجویان بینالمللی شناخته شده است. چراکه دانشگاههای معتبر زیادی در این کشور ارائه دهنده بورسیههای مختلف هستند. این بورسیهها به دانشجویان خارجی کمک میکنند تا هزینههای تحصیلی خود را کاهش دهند. حتی در برخی موارد، کل هزینههای تحصیل را از روی دوش دانشجو بر میدارند.
بورسیهها در کانادا توسط دولت فدرال کانادا، دولتهای ایالتی و منطقهای، دانشگاهها، بنیادها و سازمانهای مختلف دیگر ارائه میشوند. برای پیدا کردن بورسیههای موجود در کانادا، میتوانید به منابع زیر مراجعه کنید:
بیشتر دانشگاههای کانادا صفحه اختصاصی برای بورسیهها را در وبسایت خود دارند. شما میتوانید به این صفحات دسترسی پیدا کنید و جزئیاتی درباره بورسیههای موجود در هر دانشگاه را مطالعه کنید.
برخی از وبسایتها مانند ScholarshipsCanada.com و Yconic.com اطلاعات جامعی را در مورد بورسیههای موجود در کانادا ارائه میدهند. شما میتوانید از این بانکها استفاده کنید تا بورسیههایی را که با شرایط و نیازهای خود همخوانی دارند را جستجو کنید.
اول از همه بایستی بدانید که شاخصهای مختلفی بر افزایش شانس شما برای دریافت بورسیه تحصیلی کشور کانادا تاثیرگذار است. این شاخصها شامل عملکرد تحصیلی بالا، فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی، توانایی مالی محدود هستند. درواقع هر موسسه و بنیادی که تامینکننده مالی بودجه بورسیه است برای بررسی صلاحیت دانشجویان داوری خواهد کرد.
جدول زیر برخی از مهمترین بورسیههای کارشناسی را در کانادا معرفی کرده است. مسلما این همه آنچیزی نیست که در این کشور به دانشجویان ارائه میشود و لیستی جامعتر دارد. بنابراین به منابع اطلاعاتی که در سطور بالا ذکر شد مراجعه کنید تا در جریان همه برنامههای بورسیهای این کشور قرار گیرید.
نام بورسیه |
نام دانشگاه |
مبلغ (دلار کانادا) |
تجربه بین المللی بنیاد دیوید جانستون-لبوویچ |
10000 |
|
بورسیه دانشگاه مونترال |
دانشگاه مونترال |
27،300 |
بورسیههای دانشجویی بین المللی کالج داگلاس |
کالج داگلاس |
7000 |
برنامه بورسیه بین المللی Lester B. Pearson |
دانشگاه تورنتو |
شهریه کامل + هزینههای زندگی |
بورسیه های کارشناسی UBC |
دانشگاه بریتیش کلمبیا |
بسته به شرایط دانشجو |
بورسیه دانشگاه غرب کانادا |
دانشگاه غرب کانادا |
20000 |
بورسیه های دانشگاه کلگری |
دانشگاه کلگری |
10000 |
بورسیه پرستیژ |
دانشگاه کارلتون |
20000-30000 |
فول فاند یکی از امکانات تحصیلی دانشجویان مقطع کارشناسی در کانادا است. البته این امکان برای همه وجود ندارد . چون اخذ فول فاند بسیار محدود است. برای آنکه واجد شرایط فول فاند شوید باید مدرک زبانتان بالاتر از 7 باشد. همچنین معدل دیپلم نباید کمتر از 16 باشد. علاوهبر این، نوع نگارش انگیزهنامه نیز در این مورد تاثیرگذار است.
خلاصه کلام
با شرایط تحصیل مقطع لیسانس در کشور کانادا آشنا شدید؟ حالا متوجه شدید که چه پیشنیازهایی را نیاز دارید و چه مراحلی را برای ورود به دانشگاه طی کنید؟ وقت آن است که اقدامی عملی در این باره داشته باشید. اولین کار این است که درباره رشته مورد علاقه خود تحقیق کنید. بعد میتوانید از موسسه حامی مهاجر کمک بگیرید. ما متخصص در مهاجرت تحصیلی و دریافت ویزای تحصیلی کانادا بهخصوص در مقطع کارشناسی هستیم. فردا دیر است. امروز تصمیم بگیرید.
بورسیه شامل شهریه دانشگاهی میشود. اما فول فاند علاوهبر مبلغ شهریه بخشی از هزینههای زندگی دانشجویی را هم تامین میکند.
دانشجویان بینالمللی باید ثابت کنند که پول کافی برای پوشش شهریه و هزینههای زندگی خود را برای تحصیل در کانادا دارند. دانشجویان باید مدرکی مبنی بر وجوه حداقل 10000 تا 15000 دلار کانادا در سال نشان دهند. همچنین هزینه تحصیل کارشناسی در این کشور چیزی در حدود 18 تا 30000 دلار کانادا در سال است.
دانشجویان خارجی باید مدرکی دال بر مهارت زبان انگلیسی (یا فرانسوی) هنگام درخواست مجوز تحصیل ارائه دهند. در حالی که آیلتس یکی از رایج ترین آزمون های زبان انگلیسی است، جایگزین هایی برای آیلتس وجود دارد. در برخی موارد نیز ممکن است فرد نیازی به ارائه مدرک زبان نداشته باشند.